top of page

THE WOLVES, Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță, Focșani


Elevii clasei a VI-a C, de la Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță, au primit cu încântare provocarea venită din partea AllGrow România. Împreună cu facilitatorii, Valy Țigănuș și Liliana Foarfecă, au vizionat materialele audio-video puse la dispoziție de comunitatea AllGrow, au studiat ghidul și apoi au identificat nevoia școlii. Ei au conștientizat că sportul este una dintre modalitățile cele mai plăcute de a-ți petrece timpul liber, aducând un real beneficiu pentru minte și corp. S-au gândit că o echipă de fotbal a școlii care să fie susținută de o trupă de majorete și o mascotă, este cea mai bună modalitate de a satisface nevoia adolescenților de mișcare, socializare și relaxare.

Poveste de schimbare realizata sub indrumarea doamnelor Valy Țigănuș și Foarfecă Liliana.


Enumeră problemele identificate de elevi:

- Înființarea unor cluburi școlare;Amenajarea unei cantine a școlii;

- Achiziționarea unui microbuz al școlii, util în desfășurarea activităților extrașcolare;

- Amenajarea unui colț verde în spațiul din curtea școlii;

- Dotarea școlii cu un automat cu vânzare de gustări.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

-Elevii au analizat fiecare dintre cele patru probleme identificate de ei la nivelul școlii in care învață și au fost de acord că ideea care poate fi materializată este cea referitoare la înființarea cluburilor școlare. Ei au ajuns singuri la concluzia că resursele implementării acestui proiect sunt la îndemana lor și că este mult mai viabil. Cu mai puține costuri, cu personal specializat din școală, copiii au fost convinși că mai rămâne să pună în practică ceea ce ei au gândit pentru a satisface dorința majorității copiilor din școala lor.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

Elevii sunt cei mai afectați de inexistența unor cluburi de școlare, deoarece, în timpul liber, în loc să facă mișcare sau să-și descopere pasiunile, preferă să stea cu ochii în telefon, laptop sau tabletă. Copiii nu mai socializează, devenind din ce în ce mai introvertiți. Mulți dintre ei nu știu ce își doresc sau care sunt aptitudinile și talentul lor. Există în rândul copiilor și o lipsă a ideilor de a petrece timpul liber.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

Mai întâi, copiii au abordat o idee mai generoasă: necesitatea cluburilor școlare.Pentru a înființa un club de fotbal, inițiatorii s-au gândit să constituie o echipă de fotbal a școlii, din care să facă parte elevi de la clasele V-VIII, iar antrenorul acesteia să fie profesorul de sport al școlii.Alți copii s-au gândit că, dacă ar exista în școală un club de autoaparare, copiii ar învăța cum să-și gestioneze furia sau să se apere.

O altă grupă de copii s-a gândit la un club cu denumirea Arhitectii sufletului care sa cuprinda o diversitate de activitati interesante pentru copii. Unii au propus o cinematecă, un loc special amenajat în școală, unde să vizioneze filme educative.Alții au venit cu ideea unui club de pictura prin care copiii invață să comunice într-un mod mai profund.

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

Majoritatea copiilor spun că așteaptă de foarte mult timp să aibă o echipă de fotbal a școlii, pentru că sunt foarte mulți copii talentați și pasionați de acest sport. În viziunea lor, această echipă va trebui să fie susținută, așa că s-au gândit la o echipa de majorete, un imn al echipei și la o mascotă. În felul acesta și băieții, și fetele vor fi fericiți.

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Pentru a înființa clubul de fotbal, inițiatorii s-au gândit:

- să constituie o echipă de fotbal a școlii, din care să facă parte elevi de la clasele V-VIII, iar antrenorul acesteia să fie profesorii de sport ai școlii;

- Să achiziționeze echipamente sportive personalizate cu sigla THE WOLVES;

- Să constituie o echipă de majorete, formată din 5 fete cărora să le asigure costumația necesară, purtând