top of page

DEŞEURILE - cea de-a şaptea resursă! Echipa Supereroul 4R, Școala Gimnazială nr. 1 Lehliu-Gară, C

Prezentul proiect s-a dorit a fi o continuare a primului proiect - SUPEREROUL 4 R - Redu- Reciclează – Refoloseşte – Refuză Plasticul, desfăşurat în Etapa Iniţiere, pentru că la finalul acestuia, ne propuneam să înlocuim sticlele din plastic folosite de elevi cu sticle cu durată mai mare de folosinţă şi, care să nu fie din plastic.Am ţinut cont şi de sugestiile juriului „Aţi realizat un proiect peste așteptări, sugestia dar si provocarea pentru echipă este cum putem să replicăm acest proiect și să avem cât mai mulți supereroii 4R”Şi, astfel ne-a venit ideea să ne folosim de superputerile fiecărui elev al şcolii noastre….în desfăşurarea proiectului “DEŞEURILE – ce-a de-a şaptea resursă!” şi, împreună cu ei să colectăm selectiv deşeuri de la locuitorii oraşului, pe care apoi să le transformăm creativ în ceva nou – să le dăm o nouă viaţă

Poveste de schimbare facilitată de Rucăreanu Ioana și Mentor Clius Mioara Profesor Universitar la Universitatea din București

Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Ce au decis elevii?

Continue proiectul început

X Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate

Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?

- Succesul de care s-a bucurat primul proiect şi impactul pozitiv pe care l-a avut în rândul elevilor, al părinţilor şi a altor membri ai comunităţii;

- cunosc deja ce au de făcut;

- mai sunt elevi care îşi doresc sacoşei din material textil reciclat;

- există materiale textile care mai pot fi reciclate;-

- reducerea numărului celor care încă folosesc pungi din plastic

Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?

- emoţiile unui nou „început”;- plasticul poate fi şi altfel reciclat;- posibilităţi nelimitate de colectare selectivă şi reciclare;- implicarea mai multor membri din şcoală şi comunitate;- exploatarea la maximum a creativităţii.

Cum a fost prima interacțiune cu mentorul?

- emoţionant şi în acelaşi timp puţin frustrant pentru că nu am avut conexiune la internet şi nu ne-am putut vedea;

- am făcut cunoştinţă şi am povestit despre proiectul nostru!

- am ascultat cu atenţie sfaturile primite de la mentor, pentru buna desfăşurare a proiectului!

- ne-a încurajat să ne ducem la bun sfârşit ideile!

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

În urma investigaţiei realizată de elevi printre locuitorii oraşului Lehliu-Gară, aceştia şi-au dat seama că ar fi mult mai util pentru membrii comunităţii, dacă ei ar reuşi să colecteze selectiv deşeuri pe care locuitori oraşului oricum le aruncau: hârtie şi pet-uri din plastic. Nu era de ajuns doar să colecteze....ci s-au gândit să realizeze prin munca lor ceva folositor din deşeurile reciclate! Hârtia colectată a fost ridicată de o firmă specializată, dar pet-urile din plastic nu am reuşit sa le ducem la un centru specializat de colectare...preţul transportului fiind mult prea mare.Atunci ne-a venit ideea să construim o seră din pet-urile reciclate!

Zis şi făcut!

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă și de ce?

Persoanele afectate suntem chiar noi, locuitorii oraşului Lehliu-Gară: copii şi adulţi!- un mediu poluat cu deşeuri, mai ales din plastic, care afectează starea de bine a locuitorilor şi chiar starea de sănătate a mediului.

Enumerați două oportunități și două provocări identificate în urma înterviurilor și observațiilor realizate de elevi?

Oportunități:

- deşeurile pot deveni resurse pentru noi şi pot fi valorificate;

- prin reciclare protejăm natura

Provocări;

- colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea creativă;

- construirea unei sere şi a unor „obiecte de mobilier” pentru grădina şcolii, din pet-urile reciclate.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

- investigăm locuitori oraşului cu privire la problema colectării selective;

- observăm aspecte legate de această problemă în comunitate;

- colectăm hârtie şi carton;

- realizăm pliante prin intermediul cărora informăm locuitorii oraşului despre problema colectării selective;

- colectăm pet-uri;

- colectăm baterii;

-colectăm DEE;

- realizăm mobilier pentru grădina din faţa şcolii;

- realizăm o seră din pet-uri.

- transformăm deşeurile în... bani şi ne achiziţionăm băncuţe pentru spaţiul de relaxare din pauză

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

- colectarea de hârtie şi carton

- expedierea hârtiei la un centru de colecatre selectivă

– cu banii obţinuţi cumpărăm materiale necesare pentru diferite activităţi;

- din pet-urile reciclate realizăm mobilier pentru grădina şcolii, coşuri de gunoi şi seră pentru plante!

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Iniţial ne-am gândit ca proiectul nostru să înceapă pe 6 mai, dar am început mai devreme. Continuarea vechiului proiect era să colectăm hârtie pentru a face rost de bani să cumpărăm sticle pentru apă, care să le înlocuiască pe cele de plastic!

În vacanţa de primăvară ne-am ocupat de colectarea a 2,700 tone de hârtie şi carton.

Am luat legătura cu o firmă specializată, care a ridicat hârtia şi din banii obţinuţi ne-am procurat mai târziu materiale necesare pentru construirea serei (cosaci, grinzi, sârmă, cuie). Responsabilă pentru această activitate a fost Grupa „CUT PAPER”, chiar dacă la activitate au participat aproape toţi elevii şcolii noastre.

Grupa „NOT PLASTIC” a demarat acţiunea de colectare a pet-urilor; iar pentru asta au mobilizat elevi din şcoală şi membri ai comunităţii.

Odată cu colectarea pet-urilor grupa „MEŞTERII VIITORULUI” a început să realizeze mobilier pentru grădina din curtea şcolii (băncuţe, scăunele, măsuţe, coşuri de gunoi).

De realizarea Serei s-a ocupat grupa „SĂMÂNŢĂ ÎNCOLŢITĂ PENTRU VIITOR”; împreună cu elevii din şcoală şi cu ajutorul a doi bunici, au construit scheletul serei, după care au realizat pereţii şi acoperişul din aproximativ 1200 pet-uri reciclate de dimensiuni diferite.În seră ....au încolţit plăntuţele noastre: roşii, castraveţi, ardei, vinete, dovlecei şi plante aromatice.

Scopul principal al acestei activităţi de realizare a serei, a fost acela de a recicla plastic (pet-uri). Dar, în acelaşi timp ne-am gândit şi la o modalitate de „aţi creşte singur mâncarea”.

Scopul poate fi şi unul didactic....folosirea serei în orele de biologie şi geografie.

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

- au fost colectate 2,700 tone de hârtie, carton şi un număr de 1700 pet-uri:

- din aproximativ 510 pet-uri am realizat „mobilierul de grădină”, compus din 8 scăunele (128 pet-uri), 2 măsuţe (64 pet-uri), 2 băncuţe (96 pet-uri), 2 canapele (126 pet-uri) şi 3 coşuri (108 pet-uri).

- la seră au fost folosite aproximativ 1200 pet-uri

Elevii s-au bucurat că din lucruri simple, la îndemâna lor şi pe care le aruncau oricum la gunoi, au reuşit printr-o bună colaborare să le recicleze şi să letransforme în nişte obiecte folositoare!

Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

mai mult de 100

Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.

- în ceea ce priveşte acţiunea de colectare...părinţii şi bunicii şi-au adus aminte că făceau şi ei acelaşi lucru la şcoală, atunci când erau elevi! Au apreciat munca copiilor!

- în timp ce lucram în curtea şcolii la seră, auzeam de la oamenii care treceau pe stradă diverse aprecieri şi citeam uimire pe chipurile lor....că putem să realizăm aşa ceva!

- „sunt încântată să văd că voi vă gândiţi la generaţiile viitoare, la păstrarea unui mediu curat pentru noi şi cei care vor veni! O să vin să culeg castraveciori de la voi din seră” – a declarat d-na profesor de Biologie.

Pentru că proiectul nostru s-a desfăşurat până pe 13 iunie, zilele acestea când pe reţelele de socializare au apărut informaţii cu privire la cantitatea mare de plastic transportată de apele Dunării, am rămas plăcut surprinsă, când un elev a spus

”Doamnă, câte pet-uri am fi avut, dacă locuiam mai aproape! Pe toate le adunam!”

“Am vizitat o școală cu o perspectivă diferită asupra învățământului, care a integrat durabilitatea în educație. Iar activitatea de la sfârșit, de construcție a pereților unei sere, din sticle de plastic folosite, a fost ceva inedit pentru mine.” – este opinia unui student la Cursul pentru Dezvoltare Durabilă!

Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

Prima dificultate a constat în lipsa spaţiului pentru colectarea deşeurilor: hârtie şi plastic. Am descoperit până la urmă o încăpere mică la Grădiniţă şi am primit acordul să o folosim pentru depozitare.

A doua problemă am întâmpinat-o, când ne-am dat seama că am colectat pet-uri, dar ca să le transportăm până la un centru specializat, la Călăraşi sau Bucureşti, ne costa foarte mult şi nu aveam bani! Firma care a ridicat hârtia nu colecta şi pet-uri.Dar, suntem creativi şi inventivi! Pet-urile le-am reciclat creativ! Pe principiul „Nimic nu se aruncă, totul se transformă!”

Cât timp a durat să implementați soluția?

mai mult de 30 de zile


Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?

- Promovarea în şcoală a fost vizibilă chiar din timpul realizării proiectului!Am avut aproape de noi elevi (primar, gimnazial), profesori, părinţi şi chiar bunici!

Proiectul nostru a fost prezentat la şedinţele cu părinţii pe şcoală şi pe clase. Elevii au promovat pas cu pas proiectul pe reţelele de socializare, pentru că realizarea serei a necesitat o strânsă legătură cu cei de la care am colectat pet-uri şi care trebuiau mobilizaţi!

Prezentarea finală s-a realizat în prezenţa mentorului nostru, d-na profesor Mioara Clius, a părinţilor, profesorilor şi elevilor.

Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?

mai mult de 100

Dacă o altă grupă de elevi ar vrea să preia acest proiect ar fi posibil? De ce ar avea nevoie? Ce sfaturi ați avea pentru ei?

În mod sigur la anul, vom relua această activitate de colectare selectivă în altă formulă...cu o altă clasă responsabilă, dar cu aceiaşi elevi, de la care vom recicla.

Am căpătat experienţă şi ne vom lărgi sfera de activitate: vom colecta pe lângă hârtie şi peturi... doze, baterii şi DEE.

Cum a fost experiența pentru elevi să aibe un mentor?

Minunată, antrenantă – schimb de experienţă, mai ales că Mentorul – d-na profesor universitar Mioara Clius nu a venit singură ci a adus un grup de studenţi din anul II de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei care urmează cursul pentru Dezvoltare Durabilă. Mai întâi elevii mei s-au prezentat, au vorbit despre proiect, despre ceea ce doresc să realizeze în cadrul acestuia, după care, studenţii le-au prezentat beneficiile ecosistemice ale grădinilor educative din curtea şcolii. Au fost încântaţi unii de ceilalţi!

Ce schimbari ați observat la elevi în urma participării la acestă inițiativă?

Copii mei comunică mai bine, colaborează între ei, au devenit responsabili faţă de mediu în care locuiesc, îşi doresc să realizeze şi alte proiecte. Prin realizarea proiectului, şi-au dezvoltat competenţe pentru viaţă!

Au învăţat sa construiască, să folosească diferite materiale din natură, au plantat, au îngrijit şi au zâmbit cu drag...pentru că au făcut acest lucru împreună. Responsabilizează la rândul lor pe ceilalţi!

Ce v-ar plăcea să faceți pe viitor?

- Deja ne-am propus să continuăm cu această activitate de colectare selectivă, cu alte tipuri de deşeuri. Cu banii obţinuţi de la centrele de colectare, se pot face multe lucruri frumoase în şcoala noastră. Faptul că pot prin munca lor, să realizeze ceva durabil în şcoală îi responsabilizează şi îi motivează.

Personal, doresc să aduc mai aproape NATURA de elevii mei şi să îi ajut să descopere importanţa unui stil de viaţă armonios cu singura casă pe care o avem, Pământul!


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page