Profesor pentru colegii mei, Echipa „Super profesorilor” din clasa aVI-a; Școala Gimnazială Nr. 7 S

Elevii din clasa a VI a H au devenit „profesori” pentru colegii lor. O data cu trecerea in clasa a VI a, copiii si-au dat seama ca lectiile invatate la scoala sunt mai dificile, ca apar materii noi, ca pot avea dificultati in intelegerea unor lectii. Astfel, pentru a intelege mai bine unele teme, ei pot apela la colegii lor.

Atelierele s-au desfasurat pentru mai multe materii in functie de interesul manifestat de copii, fiind abordate stiinte diferite care sunt sau nu in curriculum-ul scoalar de clasa a VI a. Unii au avut curajul sa aleaga si stiinte sau domenii despre care nu stiau nimic dar erau curiosi sa afle. Altii au vrut sa aprofundeze ceea ce stiu, si avand in clasa elevi creativi sau foarte talentati la sport, si-au dorit sa se perfectionze, cu ajutorul colegilor, care au devinit profesori de sport sau de arte.

Si-au dat seama ca fiecare din ei are ceva de invatat, intr-un anumit domeniu, de la colegii sai si la randul lui, poate sa-i invete pe colegi ceea ce stie mai bine.

PAS 1: analiza

In prima etapa, elevii au analizat proiectul de anul trecut. Unul dintre punctele tari ale proiectului este faptul ca elevii au posibilitatea de a invata ceva nou, intr-o alta maniera decat cea clasica. Oportunitatea este faptul ca elevii pot aprofunda mai bine specializarea pe care si-au ales sa predea colegilor si astfel ei se pot documenta mai bine ca sa poata explica si sa ii ajute pe colegi sa inteleaga cat mai simplu si sa gaseasca modalitati interactive de a preda lectia. Elevii au realizat ca pe masura ce pregatesc proiectul de lectie, devin mai curiosi si pot preda lectia intr-un fel diferit, personalizat sau cu mai multe informatii decat cele din manual.

PAS 2: ce vrem sa aflam anul acesta

In continuare, fiecare elev a scris colegilor ce doreste sa invete, ce curiozitati are, unde ar avea nevoie de ajutor, cum invata, ce tehnici de invatare foloseste si care crede ca ar fi calea cea mai scurta spre o buna invatare. Elevii au facut o lista cu modalitati noi de invatare, acestea stand la baza noilor noastre ateliere. Au aparut atelierele de fizica, informatica, psihologie, filosofie, arte-creatie, aeromodelistica, sport – fotbal, handbal, baschet.

Elevii s-au impartit singuri pe ateliere, in functie de aptitudini, talente, cunostinte, excelente sau de lipsa acestora. Fiecare elev a lucrat in ateliere diferite, avand roluri diferite, de „profesor”, „asistent” si de „elev”.

In cea mai mare parte, „profesorii” au creat singuri activitati pentru „elevii” lor, in cadrul unui proiect de „lectie”. „Profesorii” si „asistentii” si-au confectionat plicuri cu sugestii de la „elevii” lor si au tinut cont de acestea in cadrul atelierului pe care l-au realizat.

Poveste de schimbare facilitată de Tundrea Marinela și mentor Cristina Irod.

Obiectivele de dezvoltare durabilă adresate de acest proiect de schimbare:

Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Profesor pentru colegii mei

Ce au decis elevii?

X Continue proiectul început

Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate

Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?

- Unul dintre primele argumente aduse de elevi a fost acela ca isi doresc sa continue un proiect pe care ei l-au considerat bun, din care au avut ce invata, de care s-au simtit mandri. Pentru copii a fost important si faptul ca au castigat anul trecut. Elevii au invatat unii de la altii, au colaborat foarte bine anul trecut, asa ca si-au dorit sa repete aceasta experienta pozitiva si anul acesta.De asemenea, elevii au constientizat faptul ca proiectul lor poate adopta teme noi, diferite fata de cele de anul trecut, ca pot face noi schimbari, atat din postura de „profesori”, cat si din cea de „elevi”.

Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?

-Dorinta de a invata prin colaborare;

- Beneficiile unei altfel de „lectii”;

- Sa invete, sa afle informatii noi care nu se predau la scoala (ex: informatii care ar ajuta un copil sa se pregateasca pt o cariera de avocat)

- Sa isi dezvolte soft skills (cum sa faca o prezentare, cum sa se documenteze, cum sa lu