top of page

EXPLORATORII ÎN ACȚIUNE, DE ACASĂ, Școala Gimnazială Iordache Cantacuzino, Pașcani, Iași

Elevii Clasei pregătitoare Exploratorii s-au înscris în proiect, dar a intervenit schimbarea generată de coronavirus și atunci am decis să realizăm proiectul în online. Am lucrat de acasă. Majoritatea elevilor au realizat că simt nevoia unei schimbări în ceea ce privește ordine din jurul lor. Au hotărât să fie mai atenți cu acest aspect în camera lor, în gospodăria lor ca apoi când vom reveni la școală să continuăm cu clasa, respectiv școala.

Pe lângă activitățile de curățenie realizate împreună cu frații mai mari sau părinții au propus ca să aibă grijă de plantele din casă și fiecare să sădească câteva plante de care să aibă grijă care vor fi răsădite în viitor în grădina școlii.

De asemenea în cadrul proiectului am avut o colaborare deosebită cu părinții care au devenit alături de copiii lor arhitecții schimbării , la care nu au gândit niciodată că ar putea deveni. Aceștia au realizat cât de importantă este colaborarea dintre școală (reprezentată prin profesori) și familie în derularea activităților de predare –învățare.


Provocările identificate:

Elevii au identificat problemele foarte importante cu care s-au confruntat odată cu intararea în stare de urgență:

  • Schimbarea incepe cu NOI!

  • Să-i ajutăm pe cei de lângă noi;

  • Respectarea regulilor de igienă de către toate persoanele;

  • Respectarea restricțiilor de circulație de către persoane;

  • Mutarea școlii din mediul școlar în familie;

  • Necesitatea de a comunica doar online cu profesorii;

  • Rolul părinților în activitățile de învățare online;

Persoanele afectate:

Persoanele afectate de această criză au fost elevii, părinții, bunicii, dar și profesorii. A fost o provocare pentru toți. Părinții au lucrat majoritatea în această perioadă, așa că bunicii au fost cei care au trebuit să se familiarizeze cu tehnologia să-i supravegheze de la distanță pe cei mici și să-i sprijine în realizarea de activitățile din școala de acasă.

Problema aleasă:

Elevii au ales să fie ”Eroi” pentru toți cei din jur, au respectat regulile de igienă, au realizat filmulețe pe care le-au distribuit pe rețelele de socializare despre cum poți să fii pozitiv stând în casă și realizând activități de învățare sincron și asincron în care au fost ajutați de cei din familie frați mai mari, părinți sau bunici și nu în ultimul rând de profesori online.

Soluțiile identificate:

Copiii propus:

  • să realizeze și o școală a bunicilor -împreună părinții și profesorul în online i-am instruit și pe bunici cum să utilizeze laptopurile, telefoanele sau calculatoarele pentru a putea să-i urmărească pe copii;

  • să ajutăm părinții la activitățile gospodărești;

  • să pregătim pentru bunici bunătăți;

  • realizarea de filmulețe pentru crearea unei stări pozitive în perioada stării de urgență;

  • plantarea unor flori pentru a crea un mediu natural în apartamente pentru o stare de bine;

Activitățile realizate de elevi:

Elevii au hotărât că pot să fie eroi pentru frații, părinții și bunicii lor, de aceea au realizat activități de curățenie în cameră și în casă, au ajutat părinții la gătit, au realizat filmulețe în care au spus de ce pot să fie ei ”Super Eroi”

Obiectivele:

1.să creăm spații de lucru prietenoase pentru toți membrii implicați în activitățile din școala de acasă;

2. să creăm starea de bine în rândul bunicilor, părinților și fraților, profesorilor, prin realizarea unor filmulețe cu mesaje pozitive;

Fiecare elev, acasă, a realizat activități de curățenie și de ordonare a lucrurilor din camera lor realizând și colectarea de deșeuri din care au confecționat măști și pelerine pentru proiectul ”Super Erou”. Au plantat flori în ghivece pe care le vom răsădi în grădina școlii în viitor.

Au fost filmați de părinți spunând mesajul pentru care sunt ”eroi”, iar filmulețele au fost postate pe grupurile de socializare , dar și pe site-ul https://www.allgrowromania.org/

Procesul de implementare a activităților:

  • Au fost realizate obiectivele, iar copiii sunt foarte mândri de ceea ce au realizat că pot face împreună cu cei dragi, că familia este parte a comunității, parte importantă în viața școlii, în această perioadă grea pentru toți.

Competențele dezvoltate de elevi:

  • Rezultatele sunt tangibile și intangibile. Cred că ambele tipuri sunt foarte importante, dar cele intangibile sunt sigur cele care au primat în acest proiect.

  • Am învățat de la copiii să fim mai presus de orice oameni buni care să fie capabili să gestioneze emoțiile în situații critice, să zâmbim, să luăm lucrurile așa cum vin..

Reacții:

” Chiar sunteți Super Eroi, dragi copii”!, a spus o bunică.(R.L.)

„Acum am realizat cât sunt de maturi copii noștri și cum am învățat de la ei să fim pozitivi și optimiști”!a spus o mămică.(I. G.)

Planuri de viitor:

Vom realiza la școală activități de igienizare a sălii de clasă și a holului. Vom crea un colț verde în clasă , dar și în holul școlii.

Vom realiza activități de colectare selectivă a deșeurilor la nivelul unității școlare.


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page