top of page

Micul grădinar, Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca, Cluj

Realizat de Andrei offline, folosind ghidul Change Architects Home Edition

#grădină, plante, fluturi #zâmbet și veselie


Provocările identificate:

Pandemia de Coronavirus ne-a oprit deplasările, așa că am fost nevoiți să rămânem acasă. Atunci când locuiești la casă, ai și o grădină, mai mare sau mai mică, pe care e bine să o îngrijești, dacă vrei să te bucure atunci când o privești. Astfel, provocarea aleasă este aceea de a îngriji spațiul verde pentru că acest lucru ajută plantele să crească și să ne dea mai mult oxigen.

Soluțiile identificate:

Soluțiile găsite ar fi: amenajarea unei alei, plantarea de flori și copaci pentru a avea un spațiu ambiental plăcut și îngrijirea ulterioară a spațiului creat.

Activitățile realizate de elevi:

Fiind un mare iubitor de natură, spațiul verde este esențial. De aceea, acesta necesită amenajarea și îngrijirea ulterioară a acestuia. Astfel, pentru un mediu plăcut, elevul a semănat în ghiveci flori, apoi a avut grijă ca semințele să iasă. El a îngrijit copacii și plantele, udându-le. Pentru asta a construit ”Stropitoarea minune”, ce nu lasă plantele să se veștejească.

Pentru construirea acesteia a folosit un pahar mai vechi, pe care l-a găurit în lateral, unde a atașat un capac cu găuri, prin care să se scurgă apa. La acesta a atașat și un șiret pe post de toartă.

Procesul de implementare a activităților:

Activitățile s-au desfășurat offline, pe parcursul unei săptămâni, dar activitățile le-am discutat și explicat online, pe scurt, pentru a mă asigura că toți copiii au înțeles ce au de realizat. Am ajutat copiii să se orienteze înspre o singură provocare și să se focuseze pe aceasta, să o descrie, să-i caute soluții și să construiască prototipul. Ghidul activităților a fost trimis pe Whats App pe grupul clasei, dar a fost și publicat pe Google Classroom, platforma pe care ne-am desfășurat lecțiile de când stăm acasă.

După primele trei zile, i-am lăsat să gândească și să realizeze prototipul. Mulți elevi au început proiectul, dar nu l-au finalizat toți deoarece pe final de an școlar s-au mobilizat mai greu sau nu au reușit să-și convingă apropiații să se implice în a-i ajuta. Pentru cei care au finalizat proiectul am fost extrem de plăcut surprinsă când am văzut cum s-au implicat toți membrii familiei, de la frați, părinți, până la bunici. După ce copiii au realizat prototipul, cine a dorit ne-a făcut o prezentare a proiectului și la întâlnirea online.

Competențele dezvoltate de elevi:

Elevii au învățat să se implice într-un proiect, să colaboreze cu alții pentru a duce la bun sfârșit ceea ce și-au propus, să fie consecvenți și persuasivi pentru îndeplinirea unei sarcini, și-au exersat creativitatea, imaginația, spiritul civic, abilitățile practice și capacitățile de a se proiecta într-o lume mai bună.

Planuri de viitor:

Abia aștept provocarea nivelului II și receptivitatea elevilor la aceasta.

Oportunități de îmbunătățire:

Îmi place proiectul așa cum este, îmi plac și mie și elevilor provocările, așa că nu am avea nimic de schimbat.

Etichete:

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page