top of page

O mână de ajutor salvează lumea! (1), Școala Gimnazială "Mihai Viteazul”, Pucioasa


Proiectul ne dă şansa de a schimba în bine atât mediul natural al locurilor natale cât şi comportamentul oamenilor din jurul nostru (cu ajutorul elevilor şcolii, părinţilor, cadrelor didactice etc)

Mi-am propus să urmez cei 5 paşi SIAEC, o provocare mare, pe care am început-o cu elevii mei, dar şi împreună cu colegii mei. Am urmărit ca beneficiarii proiectului să fie un număr cât mai mare de persoane.

De aceea le-am recomandat şi colegilor să lucreze cu elevii ce fac eu. Până la urmă, am lucrat eu cu 3 clase (2 clase a VI-a la Educaţie socială şi o clasă a VIII-a de Opţional) Toate cadrele didactice s-au mobilizat în strângerea de deşeuri şi realizarea de activităţi eco. Aşteptau săptămâna Şcoala Altfel, când lucram toţi la etapa ACŢIONEAZĂ, urmărind 2 proiecte pe care le-au propus elevii în perioada dinainte de pandemie (un proiect despre curăţenia oraşului Pucioasa şi un proiect despre elevii cu probleme de comportament).


Provocările identificate:

Problemele din viaţa elevilor: protecţie pe stradă, comerţ neadecvat, mâncare nesănătoasă, teme prea multe, ghiozdane grele, prea multe ore la şcoală, terminarea orelor prea târziu

Problemele din viaţa şcolii: la toalete să fie uşi bune, săpun şi hârtie, toţi copiii să fie prietenoşi, prezenţa violenţei, săli insuficiente-laboratoare, cantină şi mâncare sănătoasă, să fie SMART, cu echipamente, mai multe activităţi în aer liber.

Problemele din comunitate: lipsa de coşuri sau pubele de gunoi, lipsa bunului simţ pe stradă, aerul poluat de la maşini, ne trebuie mai multă dreptate, gunoaie aruncate pe jos

Problema aleasă:

1.Elevii s-au gândit că în oraşul nostru şi cartierele mărginaşe, care sunt de fapt aşezări rurale, dar arondate oraşului ca şi cartiere, nu sunt suficiente coşuri de gunoi, iar oamenii aruncă pe jos sau pe lângă coşurile existente gunoiul în plus, pentru că lipseşte responsabilitatea autorităţilor în a supraveghea această necesitate.

O altă problemă era prezenţa câinilor comunitari care devin agresivi, din cauza lipsei unui stăpân, a unui adăpost şi a lipsei hranei, dar la această idee au renunţat, gândind că nu pot schimba ei singuri acest lucru.

Persoanele afectate:

1.Lipsa coşurilor de gunoi îi afectează pe toţi locuitorii oraşului, pentru că deşeurile poluează mediul înconjurător şi nu au unde depozita tot gunoiul.

Soluțiile identificate:

Construirea de coşuri de gunoi din pet-uri cu 1 m înălţime, 0,5 cu 0,5 m L şi l (sau de mărimea unei sticle de plastic de 2 litri)

-Reciclarea selectivă încă de la începutul anului şcolar

-Strângerea de fonduri pentru a aproviziona şcoala cu materiale necesare acţiunii ecologice (saci, pistoale de lipit, rezerve etc)

-Amenzi pentru locuitorii oraşului care poluează mediul

-Amplasarea tomberoanelor din 20 în 20 de metri

-Informarea oamenilor din localitate despre efectele poluării

-O adresă către primărie - Automate care pot accepta deşeuri ca plată

-Ambalaje comestibile

-Coşuri donate pentru oamenii săraci

-Hârtie făcută din fertilizatori pentru a fi refolosită la plantare

-Ambalaje refolosibile

-Postarea anunţurilor eco pe internet

-Spionarea persoanelor pentru a vedea dacă aruncă gunoaie pe jos

-Parteneriat cu Primăria în vederea găsirii de soluţii

-Să facem marş prin oraş cu pancarte eco

-Construirea de adăposturi pentru animale

-Locuri amenajate special pentru aruncarea gunoaielor

-Munca în folosul comunităţii

-Tăierea copacilor împotriva ciorilor

-Locuri amenajate pentru păsări (hrănitoare)

-Grupuri de oameni care să stângă gunoaiele

-Construirea fabricilor în afara oraşului

-Existenţa şi întreţinerea toaletelor ecologice

-Ore pentru educaţia ecologică a oamenilor

-Mai multe maşini de gunoi

-Ajutarea la curăţenia oraşului în timpul liber-voluntariat

-Amenajarea unui loc special pentru plimbarea câinilor

-Plantarea de arbuşti în locurile publice pentru a nu mai parca maşinile

-Plantarea de copaci, flori

-Realizarea unei sere în grădina şcolii

-Târg de cărţi şi târg de vechituri

-Pictură pe faţă (Supereroi)

-Atragerea de fonduri prin vinderea în comunitatea a unor prăjituri de casă

-Realizarea de activităţi cu materiale reciclabile (Realizarea de covoraşe din capace colorate, Realizarea unor steaguri şi embleme specifice supereroilor, Realizarea de pelerine pentru supereroi, Realizarea de panouri din dopuri de plută,

Soluția aleasă:

Construirea de coşuri de gunoi din pet-uri cu 1 m înălţime, 0,5 cu 0,5 m L şi l (sau de mărimea unei sticle de plastic de 2 litri) pentru că este o acţiune mai practică, uşor de realizat pentru elevi şi utilă pentru comunitate

Obiectivele alese:

-Să existe în fiecare loc public coşuri sau tomberoane speciale pentru reciclarea selectivă

-Munca în folosul comunităţii a lor, dar şi a oamenilor care au mai mult timp liber

-Recompensarea persoanelor care aduc la şcoală cele mai multe deşeuri pentru a le duce la firma de reciclare selectivă

Activitățile realizate de elevi:

Elevii s-au împărţit în echipe (am lucrat cu 3 clase, aşa că mi-a fost destul de greu, pentru că am vrut să obţin mai multe idei), au realizat planul de acţiune şi au anunţat fiecare clasă să adune până la Săptămâna Şcoala altfel pet-uri pentru a realiza coşuri de gunoi pentru comunitate şi capace colorate de plastic pentru a face covoraşe la intrarea în fiecare sală de clasă.

-S-au gândit la alegerea locurilor pentru amenajarea tomberoanelor, cu acordul primarului

-Ştiau de anul trecut că au nevoie de fonduri pentru materiale necesare realizării coşurilor de gunoi sau tomberoanelor (pistoale de lipit, rezerve etc), aşa că au realizat activităţi practice de confecţionare de mărţişoare (acasă sau la orele de educaţie tehnologică) (elevii de clasa a VI-a au anunţat la toate clasele despre acţiunea lor) şi au pictat pe butucei de lemn tablouri minunate (în special elevii de clasa a VIII-a).

-Mărţişoarele au reuşit să le vândă în comunitate, vorbind cu oamenii, inclusiv cu domnul viceprimar despre proiectul nostru, care ne-a promis că ne susţine în tot ceea ce avem nevoie pentru proiect. Elevii au strâns aproape 600 de lei în 2 zile diferite în care au ieşit în comunitate, însoţiţi de mine. S-au simţit foarte importanţi ştiind că au realizat ei singuri ceva. Toate ideile le aparţin.

Rezultatele proiectului:

- Realizarea de mărţişoare şi picturi pe lemn

- Strângerea de fonduri din vânzarea lor

- Cu o parte din suma de bani s-au realizat afişe cu mesaje de mulţumire, pentru susţinerea cadrelor medicale în perioada stării de urgenţă, mesaje realizate de către elevii şcolii. Doamnele directoare s-au bucurat mult când le-am spus că noi putem contribui cu o sumă de bani pentru acest gest umanitar, bineînţeles cu acordul elevilor care au strâns banii. Banii au fost depuşi cu proces verbal semnat şi de copii în seiful şcolii.

Beneficiari:

Tot oraşul (peste 1000 de oameni) a admirat gestul nostru, acela de a mulţumi cadrelor medicale (acţiunea a făcut parte din proiectul Home Edition). Acţiunea a fost mediatizată şi pe reţelele sociale. (https://www.youtube.com/watch?v=P_BtH_48W-8)

Ce au zis oamenii:

Iată 2 păreri exprimate de cadre medicale, părinţi ai şcolii noastre.

“In numele meu si al colegilor mei va multumesc. Noi toti va multumim pentru ca sunteti alaturi de noi.” Alina S.

“M-a sunat mama lui Luca N.. Foarte impresionată! Filmulețul a ajuns și pe grupul asistenților de la Ceres. M-a rugat să iau legătura cu cineva care îl poate distribui și pe grupul medicilor. I-am dat mesaj pe mess d-nei doctor Dinu si am rugat-o pe dumneaei.

Au nevoie de încurajări pt că psihologic este destul de greu. Și fizic. Stau 6 ore pe căldura aceasta îmbrăcați în combinezoane. La început aveau ture de 9 ore. Avem 50 de pacienți acum, după ce a izbucnit focarul de la Artic Găești.

Ce este cel mai greu este că se gândesc că va fi de durată...că vor avea pacienți un timp de acum încolo. Și se simt copleșiți.” (a trimis mesaj o colegă pe grupul nostru, al cadrelor didactice)

Dificultăți:

Elevii au demarat proiectul destul de greu, având nevoie de 4-5 ore ( 4-5 săptâmâni de reflecţie, gândire, analiză în echipe)

Soluţiile au venit de la elevii mai multor clase cu care am lucrat dar şi de la cadrele didactice, din discuţiile avute în pauze. Am lucrat personal cu elevii de la Opţionalul „Să ne cunoaştem locurile natale” şi cu 2 clase a VI-a la Educaţie socială.

Durata activităților:

Nu am implementat-o, decât cea cu strângere de fonduri (o săptămână) dar elevii abia aşteptau să pună în practică ideile lor.

Promovarea activităților:

Am realizat afişul proiectului, pe care l-am expus la şcoală, în oraş, la Primărie, la Centrul de Informare şi Promovare turistică, la Biblioteca Orăşenească. Am promovat proiectul pe site-ul şcolii şi personal pe Facebook.

Am vorbit despre proiect cu toţi elevii şcolii (care au început să aducă la şcoală deşeuri), cu Domnul viceprimar, cu angajaţii altor instituţii locale (părinţii elevilor noştri), cu oamenii din comunitate. Elevii au fost surprinşi neplăcut de unele persoane care s-au mirat de acţiunea noastră şi au răspuns la întrebări, atunci când au dorit să afle problemele existente în localitate de la oameni, dar cei mai mulţi au fost încântaţi şi au prezentat problemele din comunitate.

Persoane impactate:

În afară de cei aproximativ 600 de elevi ai şcolii (diriginţii şi doamnele învăţătoare primeau de la mine informaţii cu paşii de rezolvare ai proiectului), am vorbit cu peste 100 de oameni în mod direct, când elevii au luat interviu pe stradă oamenilor (au luat pulsul străzii)

Planuri de viitor:

În primul rând ne dorim să finalizăm proiectele propuse.

În al doilea rând elevii doreau să meargă la domnul primar cu o petiţie despre lansarea mai multor reguli (montarea a câte unui unui aparat pentru colectarea pet-urilor, a hârtiei şi a dozelor de aluminiu, montarea a mai multor camere de supraveghere în oraş pentru curăţenie şi o siguranţă mai bună, obligarea persoanelor care încalcă regulile bunului simţ să lucreze în folosul comunităţii)

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page