top of page

O mână de ajutor salvează lumea! (2), Școala Gimnazială "Mihai Viteazul”, Pucioasa


Proiectul ne dă şansa de a schimba în bine atât mediul natural al locurilor natale cât şi comportamentul oamenilor din jurul nostru (cu ajutorul elevilor şcolii, părinţilor, cadrelor didactice etc)

Mi-am propus să urmez cei 5 paşi SIAEC, o provocare mare, pe care am început-o cu elevii mei, dar şi împreună cu colegii mei. Am urmărit ca beneficiarii proiectului să fie un număr cât mai mare de persoane.

De aceea le-am recomandat şi colegilor să lucreze cu elevii ce fac eu. Până la urmă, am lucrat eu cu 3 clase (2 clase a VI-a la Educaţie socială şi o clasă a VIII-a de Opţional) Toate cadrele didactice s-au mobilizat în strângerea de deşeuri şi realizarea de activităţi eco. Aşteptau săptămâna Şcoala Altfel, când lucram toţi la etapa ACŢIONEAZĂ, urmărind 2 proiecte pe care le-au propus elevii în perioada dinainte de pandemie (un proiect despre curăţenia oraşului Pucioasa şi un proiect despre elevii cu probleme de comportament).


Provocările identificate:

Problemele din viaţa elevilor: protecţie pe stradă, comerţ neadecvat, mâncare nesănătoasă, teme prea multe, ghiozdane grele, prea multe ore la şcoală, terminarea orelor prea târziu

Problemele din viaţa şcolii: la toalete să fie uşi bune, săpun şi hârtie, toţi copiii să fie prietenoşi, prezenţa violenţei, săli insuficiente-laboratoare, cantină şi mâncare sănătoasă, să fie SMART, cu echipamente, mai multe activităţi în aer liber.

Problemele din comunitate: lipsa de coşuri sau pubele de gunoi, lipsa bunului simţ pe stradă, aerul poluat de la maşini, ne trebuie mai multă dreptate, gunoaie aruncate pe jos

Problema aleasă:

În şcoală, există elevi cu probleme de comportament, din cauza abandonului părinţilor, a plecării în străinătate după un serviciu mai bun.

Persoanele afectate:

Elevii cu probleme de comportament îi afectează pe colegii din şcoală, care sunt martori sau chiar victime la diferite evenimente produse în şcoală (agresiune verbală, fizică), dar şi pe domnii profesori care nu pot desfăşura unele ore în linişte.

Soluțiile identificate:

-Să ofere ajutor domnilor profesori în diferite situaţii (să pregătească harta de geografie sau istorie şi arătătorul, să aducă materiale la chimie, biologie, fzică de la laborator etc)

-Să facă curăţenie în clasă (udă buretele, şterge tabla, aeriseşte clasa etc)

-Să aibă pauze mai scurte

-Să realizeze compuneri despre problemele personale

-Să aibă consiliere o oră pe săptămână cu un poliţist şi un psiholog

-Să supravegheze elevii cu profesorul de serviciu

-Să realizeze floarea toleranţei din mâinile lor

-Să se implice în activităţi sportive

Soluția aleasă:

Implicarea lor în activităţi de recreere, sportive, benefice atât pentru minte cât şi pentru trup (pentru că altfel nu ar participa, nu ar colabora, ba chiar ar fi mai agresivi)

Obiectivele alese:

Schimbarea comportamentului în bine a unor elevi cu probleme la învăţătură şi disciplină din şcoală (deşi este o provocare mare şi destul de dificil să schimbi pe cineva într-un timp cam scurt)

Activitățile realizate de elevi:

Pentru al doilea proiect, elevii a căror dirigintă sunt, au propus să venim în ajutorul elevilor cu probleme de comportament, prin implicarea acestora în toate activităţile de reciclare pe care le desfăşurăm, dar şi prin realizarea unui plan de acţiune pentru acordarea primului ajutor. Au spus că trebuie să stăm de vorbă cu ei, să-i înţelegem. Am un filmuleţ prezentat de elevii unei alte clase, în urma discutării cu aceşti elevi. Este un subiect mai delicat şi nu doresc ca materialul să fie postat. De aceea am realizat o altă prezentare în care este vorba despre alte acţiuni ale noastre, despre primul proiect.

Rezultatele proiectului:

- Realizarea de mărţişoare şi picturi pe lemn

- Strângerea de fonduri din vânzarea lor

- Cu o parte din suma de bani s-au realizat afişe cu mesaje de mulţumire, pentru susţinerea cadrelor medicale în perioada stării de urgenţă, mesaje realizate de către elevii şcolii. Doamnele directoare s-au bucurat mult când le-am spus că noi putem contribui cu o sumă de bani pentru acest gest umanitar, bineînţeles cu acordul elevilor care au strâns banii. Banii au fost depuşi cu proces verbal semnat şi de copii în seiful şcolii.

Beneficiari:

Tot oraşul (peste 1000 de oameni) a admirat gestul nostru, acela de a mulţumi cadrelor medicale (acţiunea a făcut parte din proiectul Home Edition). Acţiunea a fost mediatizată şi pe reţelele sociale. (https://www.youtube.com/watch?v=P_BtH_48W-8)

Ce au zis oamenii:

Iată 2 păreri exprimate de cadre medicale, părinţi ai şcolii noastre.

“In numele meu si al colegilor mei va multumesc. Noi toti va multumim pentru ca sunteti alaturi de noi.” Alina S.

“M-a sunat mama lui Luca N.. Foarte impresionată! Filmulețul a ajuns și pe grupul asistenților de la Ceres. M-a rugat să iau legătura cu cineva care îl poate distribui și pe grupul medicilor. I-am dat mesaj pe mess d-nei doctor Dinu si am rugat-o pe dumneaei.

Au nevoie de încurajări pt că psihologic este destul de greu. Și fizic. Stau 6 ore pe căldura aceasta îmbrăcați în combinezoane. La început aveau ture de 9 ore. Avem 50 de pacienți acum, după ce a izbucnit focarul de la Artic Găești.

Ce este cel mai greu este că se gândesc că va fi de durată...că vor avea pacienți un timp de acum încolo. Și se simt copleșiți.” (a trimis mesaj o colegă pe grupul nostru, al cadrelor didactice)

Dificultăți:

Elevii au demarat proiectul destul de greu, având nevoie de 4-5 ore ( 4-5 săptâmâni de reflecţie, gândire, analiză în echipe)

Soluţiile au venit de la elevii mai multor clase cu care am lucrat dar şi de la cadrele didactice, din discuţiile avute în pauze. Am lucrat personal cu elevii de la Opţionalul „Să ne cunoaştem locurile natale” şi cu 2 clase a VI-a la Educaţie socială.

Durata activităților:

Nu am implementat-o, decât cea cu strângere de fonduri (o săptămână) dar elevii abia aşteptau să pună în practică ideile lor.

Promovarea activităților:

Am realizat afişul proiectului, pe care l-am expus la şcoală, în oraş, la Primărie, la Centrul de Informare şi Promovare turistică, la Biblioteca Orăşenească. Am promovat proiectul pe site-ul şcolii şi personal pe Facebook.

Am vorbit despre proiect cu toţi elevii şcolii (care au început să aducă la şcoală deşeuri), cu Domnul viceprimar, cu angajaţii altor instituţii locale (părinţii elevilor noştri), cu oamenii din comunitate. Elevii au fost surprinşi neplăcut de unele persoane care s-au mirat de acţiunea noastră şi au răspuns la întrebări, atunci când au dorit să afle problemele existente în localitate de la oameni, dar cei mai mulţi au fost încântaţi şi au prezentat problemele din comunitate.

Persoane impactate:

În afară de cei aproximativ 600 de elevi ai şcolii (diriginţii şi doamnele învăţătoare primeau de la mine informaţii cu paşii de rezolvare ai proiectului), am vorbit cu peste 100 de oameni în mod direct, când elevii au luat interviu pe stradă oamenilor (au luat pulsul străzii)

Planuri de viitor:

În primul rând ne dorim să finalizăm proiectele propuse.

În al doilea rând elevii doreau să meargă la domnul primar cu o petiţie despre lansarea mai multor reguli (montarea a câte unui unui aparat pentru colectarea pet-urilor, a hârtiei şi a dozelor de aluminiu, montarea a mai multor camere de supraveghere în oraş pentru curăţenie şi o siguranţă mai bună, obligarea persoanelor care încalcă regulile bunului simţ să lucreze în folosul comunităţii)

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page