top of page

Prietenii subacvatici, Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca, Cluj

Realizat de Iulia Cătălina offline folosind ghidul Change Architects Home Edition


Provocările identificate:

Provocarea aleasă: Să poată vedea delfini și pești bucuroși sărind din mare și jucându-se, știind că apele sunt tot mai poluate pentru că oamenii aruncă produse petroliere, gunoaie și sticle de plastic în apă, iar animalele subacvatice mor din această cauză. Ele înghit toate aceste substanțe chimice, uneori sticle de plastic, năvoade, pungi și îi este teamă că peste câțiva ani nu vor mai exista delfini, balene, căluți de mare, pești, și alte specii subacvatice.

Soluțiile identificate:

A găsit ca posibile soluții la toate problemele identificate să recicleze selectiv cu întreaga familie, bateriile uzate să fie duse la supermarketul care reciclează baterii, să nu mai arunce uleiul alimentar folosit în chiuvetă sau în toaletă, ci să îl colecteze și să-l ducă la centre de colectare ulei.

Activitățile realizate de elevi:

Fiind o mare iubitoare de delfini, și-a propus să realizeze un prototip în care delfinii să fie fericiți, într-o ”lume” în care nu există poluare și ei se pot juca în tihnă, astfel a adunat de prin curte și de prin casă diferite materiale: cartoane, pietricele, cutiuțe, un dop de pet, câteva bijuterii, pe post de ”comoara de pe fundul mării”.

Deși erau pungi de plastic pe fundul mării și pe suprafața apei, după ce oamenii au curățat, totul s-a transformat într-o mare curată. Rezultatul muncii este o mare cu plante și pești fericiți și jucăuși.

Procesul de implementare a activităților:

Activitățile s-au desfășurat offline, pe parcursul unei săptămâni, dar activitățile le-am discutat și explicat online, pe scurt, pentru a mă asigura că toți copiii au înțeles ce au de realizat. Am ajutat copiii să se orienteze înspre o singură provocare și să se focuseze pe aceasta, să o descrie, să-i caute soluții și să construiască prototipul. Ghidul activităților a fost trimis pe Whats App pe grupul clasei, dar a fost și publicat pe Google Classroom, platforma pe care ne-am desfășurat lecțiile de când stăm acasă.

După primele trei zile, i-am lăsat să gândească și să realizeze prototipul. Mulți elevi au început proiectul, dar nu l-au finalizat toți deoarece pe final de an școlar s-au mobilizat mai greu sau nu au reușit să-și convingă apropiații să se implice în a-i ajuta. Pentru cei care au finalizat proiectul am fost extrem de plăcut surprinsă când am văzut cum s-au implicat toți membrii familiei, de la frați, părinți, până la bunici. După ce copiii au realizat prototipul, cine a dorit ne-a făcut o prezentare a proiectului și la întâlnirea online.

Competențele dezvoltate de elevi:

Elevii au învățat să se implice într-un proiect, să colaboreze cu alții pentru a duce la bun sfârșit ceea ce și-au propus, să fie consecvenți și persuasivi pentru îndeplinirea unei sarcini, și-au exersat creativitatea, imaginația, spiritul civic, abilitățile practice și capacitățile de a se proiecta într-o lume mai bună.

Planuri de viitor:

Abia aștept provocarea nivelului II și receptivitatea elevilor la aceasta.

Oportunități de îmbunătățire:

Îmi place proiectul așa cum este, îmi plac și mie și elevilor provocările, așa că nu am avea nimic de schimbat.

Etichete:

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page