top of page

Super copăcica, Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca, Cluj

Realizat de Teodora offline, folosind ghidul Change Architects Home Edition

#natură#pomi verzi#stau acasă


Provocările identificate:

Provocarea aleasă este păstrarea mediului curat și nepoluat, conștientizând acum, cât a stat mult în casă datorită pandemiei, cât de importantă este natura pentru oameni.

Soluțiile identificate:

Soluțiile pentru păstrarea naturii curate ar fi: organizarea online de campanii de protejare a naturii, de reciclarea selectivă, utilizarea aplicațiilor de protejare a mediului, încurajarea altor copii să protejeze mediul prin întâlniri online, din resturile de legume, fructe și frunze să se realizeze compost, ca îngrășământ natural și desfășurarea de campanii de plantare de copaci.

Activitățile realizate de elevi:

Una dintre temele propuse în Școala Altfel pentru clasa noastră era plantarea de copaci în curtea școlii, un simbol pentru fiecare copil că e absolvent al clasei I. Întrucât nu am mai derulat Școala Altfel, eleva a dorit să aibă copacul ei, la ea acasă. De aceea a confecționat un pom înflorit, folosind pentru tulpină două pet-uri de 5 l, pe care le-a împachetat cu hârtie creponată maro. Pentru coroană a folosit un cerc, pe care a înfășurat hârtie creponată verde, iar apoi a lipit bucăți de hârtie glasată pentru a avea flori pe copăcel. Apoi a așezat și două păsărele pentru a întregi tabloul de natură curată și liniștită.

Procesul de implementare a activităților:

Activitățile s-au desfășurat offline, pe parcursul unei săptămâni, dar activitățile le-am discutat și explicat online, pe scurt, pentru a mă asigura că toți copiii au înțeles ce au de realizat. Am ajutat copiii să se orienteze înspre o singură provocare și să se focuseze pe aceasta, să o descrie, să-i caute soluții și să construiască prototipul. Ghidul activităților a fost trimis pe Whats App pe grupul clasei, dar a fost și publicat pe Google Classroom, platforma pe care ne-am desfășurat lecțiile de când stăm acasă.

După primele trei zile, i-am lăsat să gândească și să realizeze prototipul. Mulți elevi au început proiectul, dar nu l-au finalizat toți deoarece pe final de an școlar s-au mobilizat mai greu sau nu au reușit să-și convingă apropiații să se implice în a-i ajuta. Pentru cei care au finalizat proiectul am fost extrem de plăcut surprinsă când am văzut cum s-au implicat toți membrii familiei, de la frați, părinți, până la bunici. După ce copiii au realizat prototipul, cine a dorit ne-a făcut o prezentare a proiectului și la întâlnirea online.

Competențele dezvoltate de elevi:

Elevii au învățat să se implice într-un proiect, să colaboreze cu alții pentru a duce la bun sfârșit ceea ce și-au propus, să fie consecvenți și persuasivi pentru îndeplinirea unei sarcini, și-au exersat creativitatea, imaginația, spiritul civic, abilitățile practice și capacitățile de a se proiecta într-o lume mai bună.

Planuri de viitor:

Abia aștept provocarea nivelului II și receptivitatea elevilor la aceasta.

Oportunități de îmbunătățire:

Îmi place proiectul așa cum este, îmi plac și mie și elevilor provocările, așa că nu am avea nimic de schimbat.

Etichete:

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page