top of page

Shining Stars - Steluțele în acțiune, Școala Gimnazială Tășnad, Satu Mare


Steluțele sclipitoare de la Școala Gimnazială Tășnad s-au bucurat de venirea primăverii, însă jocul lor nevinovat a fost întrerupt de apariția pandemiei, care le-a umbrit strălucirea revărsată de obicei, asupra prietenilor și bunicilor lor.

Și-au propus să readucă zâmbetul pe chipul tuturor și au elaborat un plan de acțiune, sub deviza

,,Steluțele sclipitoare în acțiune!”.

Razele lor au identificat grupurile de persoane din comunitate, care sufereau din cauza izolării, a singurătății, a lipsei de atenție și de grijă din partea celor din jur.

Ei au redactat mesaje de încurajare pentru vârstnici, copii instituționalizați și au conceput felicitări prin care își manifestau aprecierea față de cadrele medicale aflate în prima linie a luptei împotriva Covid-19.

Steluțele s-au bucurat de sprijinul Asociației Catolice Tășnad, a conducerii Casei de Tip Familial ,,Mihaela” Tășnad și a reprezentanților Spitalului Orășenesc Tășnad în ampla lor acțiune desfășurată în comunitate. Au cooperat eficient în vederea realizării obiectivelor proiectului, în sensul facilitării comunicării cu beneficiarii în mediul online.

Din partea comunității locale și a partenerilor de proiect, Steluțele sclipitoare au primit feedback pozitiv, concretizat în mulțumiri și aprecieri verbale din partea vârstnicilor de la Centrul de Zi pentru Seniori ,,Bogdanffy Szilard” Tășnad și a copiilor aflați în centrul de plasament ,,Mihaela” precum și sute de likeuri și multe distribuiri pe paginile de socializare reprezentative la nivelul localității și al județului.

Proiect implementat în Martie - Aprilie 2020

Provocările identificate:

Problemele importante identificate de elevi din școală și comunitate au fost următoarele:

  • Starea de urgență instalată la nivel național/global;

  • Îngrădirea libertății de mișcare, întrunire și socializare directă între persoane;

  • Izolarea copiilor instituționalizați, pe toată perioada stării de urgență;

  • Izolarea persoanelor cu vârstă înaintată, în mare parte a zilei;

Sentimentul de singurătate provocat de distanțarea socială impusă;

Provocarea aleasă:

Problema aleasă de elevi a fost izolarea socială în perioada stării de urgență a persoanelor din grupurile vulnerabile.

Elevii au ajuns la concluzia că această situație a afectat negativ populația atât din punct de vedere a sănătății fizice și mentale, cât și a bunăstării.

Steluțele sclipitoare au simțit că dețin puterea de a transforma perioada de îngrijorare generală într-una optimistă, alimentând emoția lor pozitivă generată de sosirea primăverii, sărbătorile pascale, recunoașterea meritelor profesionale, afecțiunea celor din jur.


Persoanele afectate:

Vârstnicii, care nu sunt înconjurați de membrii familiei și copiii orfani au fost persoanele cele mai afectate de această problemă.

Steluțele sclipitoare au aflat de cazuri în care cadrele medicale au ales să se autoizoleze, în această perioadă, de familie.

Neasigurarea securității și a bunăstării personale a motivat elevii să intervină

Soluțiile identificate:

Ei și-au propus următoarele soluții în vederea ameliorării problemei identificate :

  • Să transmită mesaje de încurajare , pe cale virtuală;

  • Să adrese felicitări ocazionate de sărbătoarea de Paște;

  • Să mulțumească celor care se dedică misiunii de salvare a altor vieți;

  • Să aducă o sclipre de speranță și de bucurie în privirile altora.

Soluția aleasă:

Toate soluțiile găsite de ei au fost puse în practică , în perioada lunii aprilie , cu implicarea unor voluntari și instituții.

Obiectivele alese:

  • Să identifice probleme sociale, în comunitate;

  • Să găsească soluții reale pentru rezolvarea situațiilor identificate;

  • Să ofere sprijin moral persoanelor vulnerabile;

  • Să obțină transformare pozitivă la nivelul comunității prin implicare și colaborare;

  • Să colaboreze eficient cu colegii de școală, cu mentorii, cu voluntari din cadrul comunității, cu reprezentanții instituțiilor partenere în vederea implementării cu succes a soluțiilor găsite;

  • Să trransforme comunicarea directă obișnuită cu beneficiarii în comunicare virtuală;

  • Să continue acțiunile umanitare desfășurate la nivelul comunității, adaptându-le la situații de viață actuale;

Activitățile realizate de elevi:

SIAC

Simte

Elevii din clasa a IV-a C și clasa Pregătitoare C dela Școala Gimnazială Tășnad, au identificat prin observații directe, prin discuții cu membrii familiei, cu colegii lor și cu mentorii, problemele cotidiene cauzate de Coronavid-19 la nivelul școlii și comunității locale.

Copiii au identificat grupurile de persoane vulnerabile din comunitate, care sufereau din cauza izolării, a singurătății, a lipsei de atenție și de grijă din partea celor din jur. Aceste persoane fiind: vârstnicii, care nu sunt înconjurați de membrii familiei și copiii orfani au fost persoanele cele mai afectate de această problemă. Elevii au aflat și de cazuri în care cadrele medicale au ales să se autoizoleze, în această perioadă, de familie.

Neasigurarea securității și a bunăstării personale a motivat elevii să intervină la nivel local sub deviza ,,Steluțele sclipitoare în acțiune!" având ca mentori și facilitatori pe doamnele lor învățătoare.

Imaginează

,,Steluțele sclipitoare" și-au propus soluții concrete în vederea ameliorării problemei identificate după cum urmează:

  • Să transmită mesaje de încurajare , pe cale virtuală;

  • Să adrese felicitări ocazionate de sărbătoarea de Paște;

  • Să mulțumească celor care se dedică misiunii de salvare a altor vieți;

  • Să aducă o sclipre de speranță și de bucurie în privirile altora.

Acționează

Elevii au redactat mesaje de încurajare pentru vârstnici, copii instituționalizați și au conceput felicitări prin care își manifestau aprecierea față de cadrele medicale aflate în prima linie a luptei împotriva Covid-19.

Steluțele s-au bucurat de sprijinul Asociației Catolice Tășnad, a conducerii Casei de Tip Familial ,,Mihaela” Tășnad și a reprezentanților Spitalului Orășenesc Tășnad în ampla lor acțiune desfășurată în comunitate. Au cooperat eficient atât între ei cât și cu mentorii și cu partenerii, în vederea realizării obiectivelor proiectului, în sensul facilitării comunicării cu beneficiarii în mediul online. După redactarea mesajelor elevilor, mentorii au facilitat comunicarea dintre elevi, voluntari și beneficiari.

Comunică

Din partea comunității locale și a partenerilor de proiect, Steluțele sclipitoare au primit feedback pozitiv, concretizat în mulțumiri și aprecieri verbale din partea vârstnicilor de la Centrul de Zi pentru Seniori ,,Bogdanffy Szilard” Tășnad și a copiilor aflați în centrul de plasament ,,Mihaela” precum și sute de likeuri și multe distribuiri pe paginile de socializare reprezentative la nivelul localității și al județului . De apreciat a fost și programul de mentorat din partea elevilor de clasa a IV-a, care au inițiat copiii de clasa pregătitoare în acțiuni de voluntariat, asigurând continuitatea echipei ,,Shining stars".

Procesul de implementare a activităților:

Obiectivele și soluțiile propuse de elevi au fost realizate cu succes. Au avut un ecou pozitiv în comunitate, fiind o acțiune inedită și cu impact major asupra beneficiarilor.

Feedbackul pozitiv de care s-au bucurat elevii datorită soluțiilor eficiente găsite, i-a întărit încrederea în propriile puteri și i-a încurajat să întreprindă și altfel de acțiuni prin care demonstrează, că și ei ,,pot".

Rezultatele proiectului:

Rezultatele și impactul proiectului se pot cuantifica în aprecieri verbale directe și online comunicate elevilor de beneficiari, de partenerii de proiect, de reprezantanți ai comunității locale, precum și în postări și distribuiri realizate pe unele rețele de socializare reprezentative la nivel local.

Pagini facebook, care a facilitat acțiunea elevilor:

  • Asociația Caritas Catolica Tășnad

  • Cãmin De Zi Pentru Seniori Tãşnad

  • Tasnad 2020

  • Orasul Tasnad

  • https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1418140328371300&id=100005260399502

Beneficiari:

46 beneficiari direcți și comunitatea locală.

Opinii:

,, Foarte emoționant, mulțumim frumos! Mi-ați schimbat ziua!"

Nagyon megható, köszönöm szépen! Megváltoztattátok a napom!

Anna Asztalos,beneficiar direct, reprezentant al senioilor

,,Multumim frumos in numele Vârstnicilor cuvintele de încurajare! A Szépkorúak nevében köszönjük szépen a bíztató szavakat ebben a nehéz időszakban!" Boier Anita, Administratorul Centrului de Zi pentru Seniori ,,Bogdanffy Szilard" Tășnad

,,Köszönöm szépen, hosszú boldog életet sok szerencsét kívánok minden gyermeknek, Isten vigyázzon rátok!

Mulțumim frumos! Viață lungă, binecuvântată de Dumnezeu tuturor copiilor"

Margit Láng, beneficiar direct, reprezentant al senioilor

,,Copiii centrului vă mulțumesc pentru emapatie și gândurile voastre de încurajare! Ați colorat zilele din perioada stării de urgență, cu felicitările și desenele voastre!"

Sălăjan Călin, Psihopedagog

Dificultăți:

Competențe digitale puțin dezvoltate

Promovare:

Pentru promovarea proiectului elevii au solicitat sprijinul mentorilor, al unor voluntari din comunitate și al unor instituții, care la rândul lor au răspuns pozitiv și au demonstrat disponibilitatea de a facilita direcționarea mesajelor de încurajare și de mulțumire pregătite de elevi beneficiarilor în mediul online.

Elevii au vorbit despre proiect cu colegii lor, cu mentorii lor, cu membrii familiei, cu managerii instituției de învățământ, cu persoane reprezentative din comunitate.

Răspunsurile primite de elevi au fost de încurajare, facilitare, apreciere.

Persoane implicate:

Aproxiativ 100 de persoane

Colegi de clasă și de şcoală

Mentori

Părinți

Managerii instituției școlare și ai instituțiilor partenere

Membrii comunității

Planuri de viitor:

Inițierea, implementarea și popularizarea unor noi acțiuni de voluntariat, care să dezvolte empatia, spiritul critic, simțul de anteprenoriat, simțul civic, competența de rezolvare de probleme și situații, inițiativa, încrederea în propriile puteri, încrederea în reușita implicării lor individuale și de grup, spiritul de echipă.

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page