top of page

Apa Vie - Liceul Teoretic „Avram Iancu” - Cluj - Napoca




Elevii clasei „Fluturasilor” s-au gandit ca apa este cea mai importanta resursa pe Pamant si, ca atare, trebuie sa o protejam si sa incercam sa –i facem pe toti cei din jurul nostru sa inteleaga cat de putina apa potabila exista pe planeta si cat de important este sa avem grija de apa si sa n-o mai poluam.


Deviza noastra a fost „Apa vie”, asemenea apei vii pe care o primea Fat-Frumos in lupta cu zmeul, in poveti, si intotdeauna invia din morti si castiga lupta impotriva raului.Astfel , si noi credem ca prin demersurile noastre comune vom putea sa pastram apele tarii curate si nepoluate.


Proiect facilitat de Vlasceanu Ioana



Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

  • poluarea excesiva a orasului din cauza numarului prea mare de masini care circula zilnic;

  • existenta unui numar prea mic de zone verzi in oras;

  • neamenajarea corespunzatoare a malurilor Somesului pentru plimbare;

  • sali insuficiente in scoala pentru efectivele mari de elevi din fiecare clasa;

  • gasirea unei modalitati de tratare a apei din Somes pentru a deveni potabila , sau, cel putin sa fie mai curata pentru a se putea face baie , vara.

Provocările alese:

Elevii isi doresc ca apa raului Somes, care traverseaza orasul Cluj-Napoca sa devina mai curata si sa se poata bucura de beneficiile unei ape curgatoare, in zilele toride de vara.


Soluțiile identificate:

  • sa mearga in weekend, cu familia sa stranga gunoaiele de pe malul Somesului;

  • sa mergem la Muzeul Apei, din apropierea orasului si sa aflam mai multe despre canalizarea din orasul nostru;

  • sa cautam solutii de mentinere a raurilor curate si sanatoase.


Activitățile realizate de elevi:

  • vizita la Muzeul Apei  ;

  • realizarea unor desene care sa ilustreze solutii de mentinere a apei curate.

  • Copiii au considerat ca mergand la Muzeul Apei si afland cum se recicleaza apa, vor putea gasi si mai multe solutii de mentinere a acesteia curata.



Procesul de implementare a activităților:

Copiii au realizat desene reprezentative subiectului si la Muzeul Apei au aflat mai multe informatii despre ce pot face ca sa protejeje si sa economiseasca apa


Rezultatele proiectului:

De ceea ce am realizat noi, au beneficiat elevii scolii noastre, de la clasa primara, deoarece, copiii au stat la baile scolii si le-au spus ca nu e bine sa lase apa sa se iroseasca, lasand robinetul deschis, dupa ce se spala pe maini.


Beneficiarii proiectului:

Toti cei implicati in proiect au beneficiat de solutiile gasite, pentru ca noi le-am implementat, la nivelul familiei fiecaruia, scolii in care invatam si, implicit, comunitatii din care facem parte.



Feedback:

”Multumim ca sunteti asa grijulii cu apa!”

„Nu credeam ca se foloseste asa multa apa intr-o scoala.”


Dificultăți întâlnite:

  • Unii copiii au luat in deradere sfaturile noastre in ceea ce priveste economisirea apei, altii nu au dorit sa se ofere ca mesageri ai transmiterii mesajului nostru „Apa vie”, in ceea ce priveste importanta apei in scoala, comunitate si viata.



Durata de implementare a proiectului:

Noiembrie - Decembrie 2023


Promovarea proiectului:

Am vorbit cu cei de la Compania de Apa Cluj, cu reprezentantii Muzeului Apei si cu profesorii de biologie si geografie din scoala, pentru a ne sustine in demersul nostru.


Profesoara de biologie le-a spus copiilor ce importanta este apa pentru organism, iar profesoara de geografie ne-a aratat pe harta tarii, cat de bogata este Romania in apa potabila, dar ca acest lucru implica foarte mult responsabilizarea noastra in ceea ce priveste mentinerea acestor surse de apa potabila pentru generatiile viitoare.


Susținerea impactului:

Elevii clasei si ,implicit, si familiile lor vor cauta in continuare sa evite poluarea apelor si sa promoveze acest obiectiv durabil „Apa curata si salubrizarea”, in comunitatea din care fac parte.






Comments


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page