top of page

CARTEA- COMOARĂ DE ÎNVĂȚĂTURI, ȘCOALA GIMNAZIALĂ BILCIUREȘTI, Dâmbovița

În acest proiect, elevii clasei I, doresc să arate tuturor cât de important este pentru ei cititul pe care  l-au descoperit încă de la clasa zero. Citesc acasă, citesc în pauze, citesc la bibliotecă, citesc etichete, citesc orice..



Proiect facilitat de NEVODAR IRINA ELENA


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:



Provocările identificate:

Problemele identificate de elevi sunt:

-crearea unui spațiu prietenos în care să citescă.

-amenajarea unei biblioteci în sala de clasă

-înființarea unui club de lectură pe școală


Provocările alese:

Amenajarea unui colț de lectură în clasa lor deoarece ne dorim mult înființarea unui club de lectură pe școală - aceasta este problema pe care elevii trebuie să o  rezolve.


Noi avem în clasa un spațiu destinat cărților, mai precis un dulap plin cu cărți fie aduse de ei, fie primite. Am vrea să avem o măsuță, un scaun modern și pernițe  astfel încât să ne dorim să petrecem cât mai mult timp citind.


Soluțiile identificate:

Soluțiile copiilor :

  • -procurarea unor cărți astfel încât toți elevii să aibă aceeași carte.


Activitățile realizate de elevi:

Am ales să apelam la diverse persoane, asociații , părinți și primărie să ne ajute cu procurarea unui scaun, a unei măsuțe sau fotoliu. Promisiuni avem ,dar trebuie să așteptăm. De asemenea, ne-am gândit să găsim un tătic priceput care să ne realizeze câteva rafturi pentru a așeza cărțile dragi nouă.


Procesul de implementare a activităților:

Pentru că le place să citescă, elevii au realizat mai întâi o carte . Am mers la bibliotecă și am prezentat dnei bibliotecar cartea noastră. Am respectat componentele cărții(autor, titlu, pagini, copertă, cotor). Apoi , am mers la grădiniță cu cărțile confecționate și le-am prezentat celor mici. S-au bucurat mult!


Cărțile noastre le-am distribuit apoi pe pagina de fb ca să ne lăudăm , pentru că deși suntem mici, am reușit să ne realizăm prima noastră carte.


Am asezat cărțile pe raftul din clasa noastră , astfel încât să ne rasfoim cărțile unii altora. Am căutat în scoală elevi mai mari cărora le-am citit, dar si ei ne-au citit nouă.


Am apelat fiecare la părinți că poate mai au pe acasa un corp de mobilier pe care nu-l mai folosesc și pot să ni-l doneze.


Rezultatele proiectului:

Elevii au fost foarte foarte entuziasmați de acest proiect. Au început să citescă mai mult, să vină la școală cu cartea pe care au citit-o acasă, să o povestească colegilor.

Luna decembrie este luna poveștilor de iarnă și am ales spre lecturare povestea lui David, baiețelul care dorea să vadă cum este să fii om de zăpadă.

După ce am citit povestea, am realizat roata întrebărilor, am încercat să vedem dacă ne dorim să fim și noi David și de ce, apoi am realizat fiecare un desen cu personajul -om de zăpadă.


Beneficiarii proiectului:

În primul rând, de soluția noastră s-au bucurat cei mici , preșcolarii. Au fost foarte bucuroși când au vazut cărticelele confecționate.

Cadrele didactice din școală au apreciat mult munca elevilor văzând pagina de fb a fiecăruia unde au postat cărticelele lor si videoclipul de prezentare.


Feedback:

Dna bibliotecar a spus: Puterea exemplului contează!, deoarece dacă dna înv vă citeste mereu și vă îndeamnă să citiți, se vede că și acasă faceți acest lucru.


Un elev, după ce a terminat cartea a spus: eu nu vreau să o iau acasa. O las aici ca toți să o răsfoiți . Să stea lângă celelalte cărți!


Dificultăți întâlnite:

Am studiat oferta pieții și am reușit să avem toți aceeasi carte. Deja ne-am apucat să o citim acasa, urmând ca după sărbîtori să avem prima întâlnire la clubul de lectură.Am discutat cu reprezentanți ai autorităților locale care s-au arătat încântați de proiectul propus de către copii, dar ne-am ,,blocat” la bugetul alocat acestui demers. Ni s-a promis, însă, că vor lua în calcul la viitoarele ședințe de Consiliul Local propunerea copiilor. Timpul alocat susținerii ideii noastre este relativ scurt,dar poate la viitoarele noastre proiecte să insistăm pentru realizarea acesteia.


Durata de implementare a proiectului:

Octombrie - Decembrie 2023


Promovarea proiectului:

Am discutat în primul rând cu părinții elevilor mei. Le-am povestit despre ceea ce-și doresc elevii. Au fost încântați și ne-au sprijinit.

După ce am promovat cărțile confecționate de ei la bibliotecă, la preșcolari și pe pagina personală de fb. , am fost vocea elevilor mei și în comunitate. Ne-au promis că ne vor sprijini .


Susținerea impactului:

Să participe la clubul de lectură cât mai mulți copii de la mai multe clase. Deja este în vogă la TV că mulți elevi citesc , dar nu înțeleg ceea ce citesc și au o exprimare greoaie. Noi, asta ne dorim : ca analfabetismul funcțional să fie în scădere in rândul elevilor .



Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page