top of page

CUTIILE CU SUFLETE, Școala Gimnazială NR. 49, București

MOTTO: GENEROZITATEA ȘI EDUCAȚIA DESCHID SUFLETE ȘI MINȚI


Elevii clasei a IV-a C a Școlii Gimnaziale Nr. 49, sect. 2, București, au participat cu mare interes și plăcere în proiectul Change Architects. S-au implicat în mod activ în implementarea obiectivului principal decis prin vot, acela de a ajuta elevi din familii/ comunități defavorizate în a merge la școală, prevenind abandonul școlar. Acțiunea inițiată de elevi a presupus oferirea unor seturi de rechizite care să asigure un debut școlar elevilor care nu beneficiază de acestea din varii motive, motivându-i să aleagă școala, educația, în defavoarea abandonului școlar. Colecta lor a fost trimisă către Change Architects prin Fan Curier pentru ca la începutul anului școlar următor copiii care au nevoie de rechizite să beneficieze de un ajutor convingător pentru a merge la școală. De la „Săptămâna de antrenament” cum au numit elevii cele 8 zile de lucru, în condiții dificile, căci, școala online a pus la încercare desfășurarea proiectului, la alegerea unei singure teme și la punerea ei în practică, au înfruntat mentalități potrivnice, temerile și limitele personale, alte obstacole din partea multor programe în care clasa a fort implicată, dar, cu răbdare am dovedit că putem. În cadrul banchetului de sfârșit de clasa a IV-a, au decis să dăruie ceva din sufletul și bucuria lor, dar și rechizitele necesare oricărui început de an școlar.


Proiect facilitat de ANDA MIHAELA MANEA



Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:

1. REDUCEREA ABANDONULUI ȘCOLAR

2. ÎNCURAJAREA COPIILOR DIN FAMILII/ COMUNITĂȚI DEFAVORIZATE SĂ MEARGĂ LA ȘCOALĂ


Provocările identificate:

Elevii clasei mele au identificat mai multe probleme, precum:

1. Starea de bine a unor copii cu grave probleme de sănătate

2. Șansa la educație a unor copii din familii/ comunități defavorizate

3. Consilierea copiilor cu părinți plecați în străinătate sau a celor cu probleme de adaptare la mediul școlar

4. Ecologizarea cartierului/ zonei în care locuiesc (sect. 2, București)

5. Salvarea pădurilor/ animalelor fără adăpost

6. Impadurirea unor zone din apropierea Bucureștiului


Provocările alese:

Elevii au regasit problema aleasă ca propunere comună celor 4 echipe, în activitatea preliminară de identificare a celor mai stringente. Astfel, și-au dorit să ofere o șansă la educație copiilor din familiile/ comunitățile defavorizate, în ideea prevenirii/reducerii abandonului școlar. De asemenea, faptul că au putut-o implementa imediat, fiind cu toții de acord să se implice, a constituit un motiv în plus să devină preocuparea întregii clase. Cum elevii mei provin din familii cu posibilități și primesc, relativ ușor, ceea ce își doresc, au înțeles că pentru alți copii educația nu este o alegere facilă, căci se confruntă cu lipsuri materiale în principal. Faptul că elevii mei au primit atât de la părinți tot sprijinul pentru a participa la ore, mai ales în perioada online, iar alți copii nu au putut nici măcar lecțiile pentru că nu aveau un telefon mobil/ computer sau conexiune la internet, i-a făcut să înțeleagă cât de important este aportul unei persoane la necesitățile unui elev dornic să învețe. De aceea au hotărât să se implice și ei.





Persoanele afectate de problemă:

În primul rând sunt afectați toți copiii care nu pot merge la școală și o abandonează din lipsa resurselor materiale. Unii dintre ei, chiar dacă realizează importanța școlii, abandonează și nu vor putea niciodată să se dezvolte personal. Pentru a-și aduce aportul la comunitatea din care provin, mai mult decât prin munca fizică, ceea ce este onorant, dar nu suficient, ar trebui să meargă la școală, să învețe mai mult și să devină oamnei de bază pentru acea comunitate, ajutând-o să se dezvolte, la rândul ei.


Soluțiile identificate:

Elevii mei au discutat mai multe soluții:

1. Invitarea unor elevi din familii nevoiase la banchetul lor pentru a le oferi momente de bine

2. Strângerea unor jucării, rechizite care să fie donate acestor copii

3. Deplasarea într-o zonă din țara noastră pentru a le înmâna copiilor din familii defavorizate colecta lor

4. Implicarea părinților elevilor mei în a suplimenta colecta cu rechizite necesare pentru un bun start la începutul anului școlar următor pentru copiii din familii defavorizate

5. Identificarea autorităților care să poată facilita pentru ei transmiterea colectei către copiii care au nevoie de aceasta

6. Repetarea campaniei la începutul anului școlar cu implicarea cât mai multor elevi din școală, nu doar a celor din cls. a IV-a C



Activitățile realizate de elevi:

Elevii clasei a IV-a C au decis ca fiecare să doneze rechizitele de care ar avea nevoie un școlar, iar colecta lor să ajungă prin intermediul curieratului la sediul ALLGROW Romania, pentru ca aceștia, mai departe, să poată să ofere sprijinul necesar copiilor din familiile defavorizate din zona Moldovei. Date fiind sfârșitul de an școlar și condițiile pandemice, vârsta elevilor, (10-11 ani), pentru început a fost o soluție „de compromis”, însă și elevii și părinții lor și-au propus ceva „memorabil”, și anume, ca acea colectă la nivelul școlii să fie transportată cu autocar și înmânată direct copiilor nevoiași. Acest lucru ar fi de impact pentru copiii care primind direct de la cei asemeni lor, vor fi mai motivați, iar pentru elevii mei, ar fi o modalitate de a înțelege pe deplin valoarea actului lor.


Obiectivele alese:

În cutiile „cadou” elevii au pus instrumente de scris, stilouri, rezerve pentru acestea, creioane, pixuri, cărți de citit, penare, gume de șters, caiete, ghiozdane, lipici, acuarele, pensule, rigle etc.





Procesul de implementare a activităților:

Initial am stabilit ca fiecare elev care dorește să se implice să pună rechizitele într-o cutie de mărimea celor de servețele. Unii dintre elevi au dorit să doneze mai mult, așa că au apărut cutii de pantofi cu rechizite. Unii dintre elevii clasei a IV-a C au dorit sp-și unească forțele, câte doi, într-un colet mai mare. Alții au dorit să strecoare în interior cuvinte de încurajare, pe modelul celor primite de la profesor, la clasă. Unele fete sau unii băieți au cumpărat rechizite cu anume simboluri/ personalizate în funcție de gen sau vârstă și au adăugat chiar îndrumări pentru lucrurile mai sofisticate puse în cutii. Unii dintre noi le-am împachetat în hârtie de cadouri, gândindu-ne că sunt daruri oferite din inimă, cu generozitatea care deschide inimi spre educația care deschide minți.


Rezultatele proiectului:

Coletul nostru a ajuns la destinație și am fost asigurați de cei de la ALLGROW că vom putea vedea imagini când cutiile sunt înmânate celor ce au nevoie de ele.

Elevii s-au gândit ca, în toamnă, să refacă această campanie, la nivelul întregii școli, pentru un impact mai mare și o reușită considerabilă, iar printre produsele campaniei am dori să adăugăm cărți de citit, pe care elevii mei le-au lecturat deja.



Impactul proiectului:

Noi sperăm că măcar unii dintre elevi, primind acest mic ajutor, vor decide să meargă la așcoală, și, mai ales, să nu renunțe pe parcurs, realizând cât e de importantă educația.


Beneficiarii proiectului:

Dat fiind că am pus în cutie aprox. 20 de colete, sperăm ca toți atâțea copii să se bucure de soluția noastră.



Feedback:

Noi sperăm la un „Oau!”, un zâmbet, la o bucurie în ochii copilului care va primi darul, iar așa cum a scris unul dintre elevi în bilețelul din interior, e mai important să „Nu renunțe, orice ar fi!” decât să spună cuvinte mari.


Dificultăți întâlnite:

1. Mentalitatea unor părinți prea protectivi, care nu și-ar fi dorit ca fiii dumnealor să intre în contact cu elevii defavorizați, gândindu-se că ar fi prea marcați de situația grea a acestora.

2. Mentalitatea altor părinți care considerau că elevii ar fi prea mici, ca vârstă, și neexperimentați să ia parte la un astfel de proiect.

3. Neîncrederea unor părinți în campania aceasta și dorința de a face ceva direct, pe cont propriu, fără a-i implica pe copii.

4. Au fost și „nemulțumirile” unor elevi care și-ar fi dorit ca și propunerea lor să fi fost luată în calcul, dar pe măsură ce au văzut, că o campanie de igienizare o putem realiza foarte ușor și rapid, chiar fără coordonarea unui profesor, dar am reușit să ne repliem.

5. Faptul că, în acest an școlar ne-am implicat în foarte multe proiecte, iar elevii au fost prinși pe acest sfârșit de an școlar în multe activități care necesitau timp și resurse considerabile.

Durata de implementare a proiectului:

Aproximativ 2 săptămâni, date fiind că am așteptat să ne reunim, la banchet, căci școala noastră este în renovare, și ne desfășurăm cursurile online.


Promovarea proiectului:

În școală, eu ca profesor, am adus la cunoștința colegelor și a direcțiunii proiectul, dar date fiind noile condiții cu reintrarea in online, mai ales că noi, ca școală învățăm în 3 schimburi, a fost dificil ca alte clase să se implice pe acest sfârșit de an școlar.

Am vorbit destuld e mult cu părinții clasei și cu alte cadre didactice, care au fost sceptici că elevii mei vor putea finaliza proiectul, având multe lucruri potrivnice, dar am reușit prin insistența noastră să-i convingem că ne putem atinge obiectivele.



Susținerea impactului:

Elevii mei și-au imaginat cum am dezvolta proiectul astfel încât să facem un concurs între școlile care donează cel mai mult. Mai întâi, vom încerca să-l dezvoltăm în toamna, la nivelul școlii, mai ales că eu voi prelua o nouă serie de elevi, iar între aceasta care pleacă spre gimnaziu și cea „mică” eu stabilesc întotdeauna punți care ar putea ajuta în dezvoltarea acestui proiect.



Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page