top of page

Lectura și viața de zi cu zi - Școala Gimnazială NR 25 TIMIȘOARA

Elevii sunt incurajati si stimulați să citească, starninduli-se interesul pentru lectură. Apoi ei trebuie să demonstreze că cea ce au citit este ințeles și aplicabil in viața lor de zi cu zi. După lectură, elevii au completat sau au realizat un proiect colectiv în baza cărtii. Lunar cadru didactic a realizat un eveniment tematic ales din lista de activități sugerată de elevi. Evenimentul a fost fie o lansare de carte, fie o activitate practica cu o scena din carte, fie o activitate de lectura cu preșcolarii din proximitate.


Proiect facilitat de MANOLACHE ELENA RADA


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

Unii copiii au avut nevoie de un timp mai mare de a finaliza activitatea lunara propusa. Altii au considerat ca ar putea sa faca mai mult decat ne-am propus si au ajutat si alti colegi in alegerea cartilor prin prezentarea cartii citite si introducerea in lumea cartii si a personajelor din volum.


Provocările alese:

Deoarece, elevii mei au doar 8-9 ani, ei au zis ca este bine sa mearga la gradinita din zona si scoala speciala de nevazatori si sa citeasca celor mici, pe grupuri bine stabilite, diverse povesti. Astfel, ei au considerat ca vor stimula copiii mici sa fie mai silitori si dornici de a invata si aplica cele citite. De asemenea, au daruit carti pe nevazute, fiecare a daruit o carte frumos impachetata si apoi au zis ca vor face un desen cu personajele cartii.


Persoanele afectate de problemă:

Persoanele cele mai afectate sunt copiii ce provin din medii defavorizate, dar si copiii de la scolile speciale de nevazatori.


Soluțiile identificate:

Cea mai eficienta solutie a fost promovarea lecturii in orice loc, in orice zi si in orice moment.



Activitățile realizate de elevi:

Solutia cea mai imbratisata a fost cea a promovarii lecturii in orice loc( loc de joaca, parc, mijloc de transport, gradinita, etc.).


Obiectivele alese:

Elevii mei au considerat ca ei sunt primii care trebuie sa aplice aceste solutii si sa de-a exemple de activitati de lectura inedite. Au mers la liceul Iris si gradinita PP Nr 32 si au citit alaturi de copiii mai mici sau cu deficiente. De asemenea si ei au fost initiati in lectura cu ajutorul alfabetului Braille.


Procesul de implementare a activităților:

Astfel fiecare a citit o poveste, povestire, basm si apoi au implementat in bucatarie ceva legat de povestea citita. Astfel, ei au pregatit alaturi de un membru al familiei o reteta cu mere(Povestea cu Alba-ca Zăpada), sau o turta dulce, sau o prajitura in forma personalului preferat, etc, s-au filmat si au prezentat apoi la scoala cartea citita, au rezumat continutul si apoi au prezentat implementarea in bucatarie a continutului cartii.




Rezultatele proiectului:

Consideram ca un an de zile , copiii si-au atins obiectivele si au popularizat lectura in medii diverse.


Impactul proiectului:

Proiectul nostru a ajuns la nivel județean, copiii au reușit sa inteleaga ca cititul este o comoara nesecata de cunostinte si aventuri imaginare.


Beneficiarii proiectului:

Persoanele care au beneficiat de proiectul nostru sunt cam 70.


Feedback:

Parintii au fost foarte mirati de placerea si dedicatia cu care elevii s-au dedicat acestui proiect . De asemenea si celelalte cadre didactice au observat interesul pentru lectura a alevilor de clasa a II a.


Dificultăți întâlnite:

Costurile cartilor si resursa timp au fost cele mai mari dificultati.

Durata de implementare a proiectului:

Timp de un an de zile , fiecare elev a facut cel putin o activitate lunara in acest proiect.


Promovarea proiectului:

Proiectul este la nivel judetean, cu intentia de extindere nationala. Este popularizat pe grupurile de parinti, social media.


Am vorbit cu toate colegele mele din scoala si din apropierea scolii, de asemenea parintii elevilor implicati. Sunt in jur de 200 de persoane ce stiu despre proiect.


Susținerea impactului:

Pe viitor doresc sa merg mai deperte cu acest proiect si sa-l implementam la nivel national.







Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page