top of page

,,Natura- prietena noastră cea mai de preț” Școala Gimnazială ,, Lucian Blaga” Fărcașa

Elevii clasei a IV-a B ai Școlii Gimnaziale ,, Lucian Blaga” Fărcașa, au identificat problemele legate de mediu, în apropierea școlii și, în urma unei evaluări (pe baza unor criterii stabilite) a problemelor identificate, au ales să rezolve aceste probleme, pe măsura posibilității lor: amenajarea unor ronduri de flori în parcul școlii, plantarea de puieți în parcul școlii, confecționarea unor căsuțe pentru păsărele, colectarea și reciclarea deșeurilor.

Elevii au realizat afișe de promovare pe care le-au postat la magazinul central, la primărie și în școală. Au vorbit cu doamna director și cu părinții despre ideea lor de proiect, au primit susținerea acestora și au aplicat sub îndrumarea cadrului didactic măsurile stabilite mergând pe cei 4 pași (simte, imaginează, acționează, comunică).

Obiectivele alese:

· Formarea unei conduite şi a unei gândiri ecologice

· Dezvoltarea spiritului antreprenorial

· Stimularea dorinței de a face bine, de a fi recunoscători, de a fi cooperanți și înțelegători cu animalele (păsările)

· Înțelegerea efectelor pozitive/negative ale acțiunii omului în raport plantele și animalele mediului înconjurător


Proiect facilitat de Drăgan Diana


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

· Lipsa florilor în parcul școlii

· Numărul mic de copăcei din parcul școlii

· Lipsa căsuțelor de păsărele

· Prezența unor deșeuri în curtea și în parcul școlii

· Lipsa de implicare în privința reciclării deșeurilor

Provocările alese:

Elevii au ales să rezolve problemele mai sus menționate, după măsura posibilității lor. Elevii au considerat că problemele identificate sunt în egală măsură prioritare, deoarece au obținut punctaje identice la evaluarea asupra problemelor identificate.


Persoanele afectate de problemă:

Este afectată întreaga comunitate, în special elevii care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale ,,Lucian Blaga” Fărcașa. Pe lângă faptul că aspectul curții și a parcului școlii, reprezintă cartea acesteia de vizită, copiii sunt deranjați de faptul că se aruncă gunoaie în locuri neamenajate poluând natura, nu se acordă importanță reciclării deșeurilor și lipsesc florile și copacii din parcul școlii.




Soluțiile identificate:

Soluțiile la care copiii s-au gândit pentru rezolvarea acestor probleme sunt următoarele:

· Să le vorbească celorlalți copii despre importanța plantelor

· Să strângă fonduri

· Să promoveze activitatea și intenția lor prin afișe

· Să se implice în organizarea unui grup de voluntari

· Să apeleze la ajutorul părinților pentru confecționarea unor căsuțe pentru păsărele ( tătic tâmplar)


Activitățile realizate de elevi:

Elevii au ales mai multe soluții (cu impact imediat și cu impact pe termen lung), considerând că doar așa pot acoperi cât mai complet problemele pe care doresc să le soluționeze:

1 – ecologizare – o soluție cu impact rapid, care ar fi rezolvat repede una dintre probleme, însă nu definitiv. De aceea, elevii au lucrat simultan pentru aplicarea mai multor soluții complementare.

2 – realizarea unei petiții în localitate prin care să aducă în atenția comunității nemulțumirea lor privind problemele mai sus menționate și prin care să caute susținători printre localnicii adulți. Această activitate a fost făcută în același timp cu ecologizarea, elevii urmând un traseu în localitate prin care au promovat petiția și au făcut ecologizarea, împărțindu-și sarcini în cadrul echipei încât au acoperit ambele soluții pe același traseu. Elevii au considerat că este nevoie să sensibilizeze adulții, care sunt în mare parte răspunzători de deșeurile depozitate necorespunzător.

3 –amenajarea parcului școlii, prin plantarea unor copaci și amenajarea unor ronduri de flori. Aceasta este măsura pe termen lung, fiind și un exemplu de inițiativă pentru comunitate, având în vedere buna promovare a proiectului.



Obiectivele alese:

· să ecologizeze grădina și curtea școlii

· să planteze flori și copaci în parcul școlii

· să confecționeze căsuțe pentru păsărele, pe care să le amplaseze în parcul școlii

· să colecteze deșeurile

· să recicleze deșeurile colectate, prezentân, în final, o paradă a costumelor confecționate din materiale reciclabile


Procesul de implementare a activităților:

Împreună cu elevii am făcut o vizită la serele de flori din comunitate și le-am vorbit patronilor despre proiectul nostru. Impresionați de implicarea copiilor într-un astfel de proiect, elevii au primit sprijinul patronilor de la serele de flori, aceștia învățându-i pe copii să planteze flori și oferindu-le panseluțe, pe care să le planteze apoi în parcul școlii.

Copiii au făcut cunoscut proiectul nostru și în rândul părinților, iar tatăl unui elev, tâmplar, s-a oferit să ne dea o mână de ajutor în confecționarea căsuțelor pentru păsărele.

În privința ecologizării, elevilor clasei a IV-a B, li s-au alăturat și elevii altor clase și astfel parcul și curtea școlii au fost curățate, iar deșeurile au fost colectate selectiv.

Activitatea noastră s-a încheiat cu o paradă a costumelor confecționate din materiale reciclabile, paradă la care s-au alăturat și elevii altor clase.




Rezultatele proiectului:

Rezultatele sunt pe termen scurt – curățenie din urma ecologizării, și pe termen lung – un exemplu pentru ceilalți copii. Copiii pot trezi sensibilitatea în adulți și pot duce la generarea unor schimbări benefice, inclusiv în cadrul proiectului nostru.


Impactul proiectului:

Obiectivele pe care ni le-am propus au fost realizate. Am reușit să plantăm copaci în parcul școlii, să amenajăm două ronduri cu flori, să montăm căsuțe pentru păsărele, să ecologizăm curtea și parcul și să creăm costume din materiale reciclabile, devenind astfel un exemplu pentru cei din jur.


Beneficiarii proiectului:

Întreaga comunitate


Feedback:

Oamenii s-au arătat încântați de proiectul nostru.


,, Ar trebui să luăm exemplu și noi, cei mari, de la acești copii, care au reușit să amenajeze atât de frumos parcul școlii, prin plantarea unor copaci și flori, înfrumusețând astfel școala.”- d-na Aurica Boloș, prof. pt. înv. primar la Șc. Gimn. ,,L. Blaga” Fărcașa


,,Ne mândrim cu acești copii, care de pe acum dovedesc că vor deveni oameni responsabili, buni ecologiști și apărători ai planetei!”- d-na educatoare Laza Cornelia, prof. pt. înv. preșcolar la Grădinița Fărcașa


Dificultăți întâlnite:

Spre surprinderea noastră, nu am întâmpinat dificultății pe măsura implementării proiectului, ba dimpotrivă, am primit susținere financiară din partea altor membrii ai comunității și ni s-au alăturat voluntari în activitatea nosatră.

Durata de implementare a proiectului:

Două săptămâni


Promovarea proiectului:

Proiectul a fost promovat în primul rând în școală, prin implicarea tuturor claselor pentru colectarea deșeurilor și confecționarea de costume din materiale reciclabile.

De asemenea, elevii au realizat un afiș al proiectului care a fost pus la avizierul școlii și au prezentat ideea doamnei director, care le-a dat și sfaturi cu privire la strângerea de fonduri.

În comunitate, proiectul a fost promovat în cadrul petiței, prin afișarea unor afișe la magazinul central (cu prezentarea proiectului proprietarului, care a dat ulterior acordul pentru lipirea afișului și a îndrumat elevii pentru alegerea celui mai vizibil loc pentru public).

De asemenea, proiectul a fost promovat și în cadrul primăriei. Mai întâi elevii i-au prezentat domnului primar ideea lor, apoi au vizitat primăria pentru a lipi un poster de promovare în holul central, la avizier.

Proiectul a fost promovat și la grădinița din localitate.

Nu au fost întâlnite bariere umane, toată școala și cei din comunitate cu care s-a intrat în contact au fost încântați de inițiativa elevilor și i-au susținut cu amabilitate. Oamenii au arătat interes și curiozitate pentru proiectul copiilor.



Susținerea impactului:

Anul viitor dorim să continuăm în această tematică și dacă persistă problema cu deșeurile vom organiza o zi de ecologizare în care să implicăm copii și adulți (părinți, vecini, cunoscuți și alți voluntari) încât impactul să fie conștientizat de la mic la mare.



Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page