top of page

SANUS VIVERE!- ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 10, GALAȚI

Nivelul 3 - Replicare

Promovând un stil de viață sănătos, proiectul a presupus desfășurarea unor activități similare celor din anii precedenți, de data aceasta, doar cu ajutorul / suportul moral / încurajarea profesorului diriginte, fără îndrumarea vreunui mentor.

Proiect facilitat de STOIAN FLORENTINA



Viziunea proiecutlui:

„Sănătate – că-i mai bună decât toate!”


Viabilitatea proiectului este garantată de obiectivele propuse, sănătatea și menținerea ei fiind centrul de interes al oricărui om, indiferent de vârstă. Considerăm că vârsta pe care o au elevii antrenați în acest proiect este propice însușirii unor deprinderi și atitudini care le vor fi necesare pe parcursul întregii vieți.

Obiectivele grupului:

1. Îmbunătățirea calității vieții.

2. Promovarea unui stil de viață proactiv.

3. Promovarea unei alimentații sănătoase.

4. Îmbunătățirea competențelor personale și a unor abilități sociale: optimism; echilibru emoțional; capacitatea de socializare; comunicarea; respectul față de sine și față de ceilalți; afecțiunea; empatia; răbdarea; împărtășirea experiențelor; respectarea regulilor.


Produsul/Serviciul:

Am numit serviciul oferit de elevi „Parada alimentelor sănătoase”, acțiune ce a presupus parcurgerea mai multor pași:

- informarea cu privire la ce înseamnă o alimentație sănătoasă;

- alegerea celei mai bune strategii de promovare a unei alimentații sănătoase;

- vizionarea de materiale care să ne învețe cum confecționăm fructe sau legume;

- atelier de creație – literară și ... bricolaj;

- „parada” alimentelor sănătoase în comunitatea noastră școlară – toate clasele de primar și gimnaziu;

- „parada” alimentelor sănătoase în comunitatea locală apropiată – cartierul Micro 17;

- „parada” a presupus nu doar defilarea elevilor costumați în fructe și legume, dar și împărtășirea unor informații despre derularea proiectului, precum și dăruirea de fructe.

Promovare:

„Parada alimentelor sănătoase” a presupus, cum am precizat mai sus:

- achiziționarea, de către fiecare elev, a câte două coli de cartoane duplex;

- folosirea accesoriilor din dotarea proprie: acuarele, pensule, carioca, foarfeci, sfoară, hârtie glasată, lipici;

- confecționarea costumelor – ne-a ajutat inspirația, îndemânarea (înnăscută), dar și materialele video / foto urmărite anterior, într-o așa-numită sesiune de lucru: „Cum să facem”.

- crearea unor distihuri care să surprindă specificul fructului / legumei ales/e;

- donații de fructe din partea fiecărui participant.


Activitățile realizate de elevi:

Elevii au promovat serviciul în comunitatea școlară și în cea locală în două moduri diferite:


a) în școală: „parada” a presupus:

- prezentarea individuală a costumelor – sub forma unui distih care să surprindă beneficiile fructelor / legumelor, dar să fie, în același timp, și hazliu (Sunt verde, maronie și puțin păroasă, / Dar te asigur că-s din cale-afară de gustoasă. – kiwi; Sunt ananasul parfumat / La siluetă bine fac. Eu tocmai de la Dăbuleni m-am cam rostogolit / Și mă mănânc doar decojit.)

- diseminarea proiectului „Sanus vivere!”


b) în comunitate:

- „parada”;

- împărtășirea - membrilor comunității - a motivului pentru care elevii sunt „îmbrăcați”


Procesul de implementare a activităților:

Elevii au avut de ales între două activități pe care și le-au dorit puse în practică din anii anteriori: „Parada alimentelor sănătoase” și „Târgul alimentelor sănătoase”. Au optat pentru prima dintre acestea, având în vedere că, în școala noastră, se mai organizează astfel de „târguri” (de pildă, „Candy shop”), derulată în etapele precizate mai sus.


Impactul activităților:

Despre impact...

- conștientizarea că o viață sănătoasă depinde de o alimentație sănătoasă, iar deprinderile – este necesar a fi însușite – de timpuriu;

- consolidarea sentimentului de apartenență la grup;

- înțelegerea faptului că împreună se poate;

- feedbackul pozitiv obținut în școală și în afara ei – laude și aprecieri - i-a determinat pe elevi să-și dorească implicarea în proiecte asemănătoare, cu impact la nivelul unei comunități cât mai largi


Informare:

Persoanele care ne cunosc proiectul sunt colegii de cancelarie (aproximativ 20). De asemenea, și restul elevilor școlii (aproximativ 270), diseminând și anul trecut, în mijlocul lor, activitățile proiectului nostru. Anul acesta adăugăm și cel puțin 50 de membri ai comunității locale (oameni de pe stradă, din magazine – indiferent de vârstă).

Beneficiari:

Nu cred că e greșit dacă am menționa aceleași cifre de la puncul anterior...


Susținerea impactului:

Ne propunem derularea unor alte activități, centrate, poate, pe alte obiective de dezvoltare durabilă și, de ce nu, reluarea acelorași pași, cu sprijinul All Grow – ceea ce înseamnă că, anul viitor, ne dorim să ne mai inițiem...


Experiența de a lucrea cu un mentor

Anul acesta elevii au fost mentorați în acest proiect doar de către profesorul diriginte.


Impactul asupra elevilor:

Mai ales îmbunătățirea competențelor personale și a unor abilități sociale: optimism; echilibru emoțional; capacitatea de socializare; comunicarea; coriginalitatea; creativitatea; respectul față de sine și față de ceilalți; afecțiunea; empatia; răbdarea; responsabilitatea; seriozitatea; împărtășirea experiențelor; respectarea regulilor. Le-a plăcut mult să fie în centrul atenției, să fie apreciați și luați drept model de urmat. De aceea mai vor.


Folosirea Kanban:

Elevii, familiarizați cu această tehnică / instrument folosit și cu alte prilejuri, au avut la dispoziție un „tablou de bord” care să le arate unde sunt și câte mai au de făcut, învățând – măcar puțin – din marele capitol al managerierii timpului.


Fondul de Inovare socilă:

Costurile derulării proiectului nostru au fost foarte mici (practic, am achiziționat doar colile de carton și fructele). Mari – zicem noi că au fost activitățile propriu-zise din proiect.


Impactul fondului:

Salutară o astfel de inițiativă. Noi nu am fructificat-o. Am considerat că nu este cazul.


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page