top of page

SUPER EROI - Școala Gimnazială Selaru, Dâmbovița

Saptamana 27 februarie -3 martie am avut Scoala altfel. Intr o zi I am rugat sa fie SUPER EROI ,sa se plimbe prin scoala, prin curtea scolii si impreuna de jur imprejurul scolii. Tot odata i- am rugat sa fie atenti la ce se intampla in jurul lor, pe traseul catre scoala.

Acestia au ajuns la concluzia ca nu sunt suficiente cosuri de gunoi in curtea scolii, in localitatea de domiciliu si in statiile de microbuz..

Noi credem ca putem sa construim din materiale reciclabile cateva cosuri .

“DACA NOI CEI MICI PUTEM , CU SIGURANTA TOATA COMUNITATEA NE VA SUSTINE!


Proiect facilitat de STOIAN AURELIA




Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

Saptamana 27 februarie -3 martie am avut Scoala altfel. Intr o zi I am rugat sa fie SUPER EROI ,sa se plimbe prin scoala, prin curtea scolii si impreuna de jur imprejurul scolii. Tot odata i- am rugat sa fie atenti la ce se intampla in jurul lor pe traseul catre scoala.


Acestia au ajuns la concluzia ca nu sunt suficiente cosuri de gunoi in curtea scolii, in localitatea de domiciliu si terenul din curtea scolii ar fi fantastic daca ar avea gazon si nu pietris.


Provocările alese:

Din cele doua probleme gasite noi ne am oprit la una singura. “ Multitudinea de ambalaje de pe anumite portiuni de drum si in preajma statiilor de autobuz”

Elevii au fost rugati ca din solutiile gasite pentru aceasta problema sa se opreasca la una singura. Am analizat in parte fiecare solutie si am ajuns la urmatorul consens dupa lungi dezbateri.

In comunitatea nostra sunt insuficiente cosuri pentru gunoi amplasate in locurile aglomerate. Noi credem ca putem sa construim din materiale reciclabile cateva cosuri .

“DACA NOI CEI MICI PUTEM , CU SIGURANTA TOATA COMUNITATEA NE VA SUSTINE!




Persoanele afectate de problemă:

Persoanele cele mai afectate de aceasta situatie sunt elevii scolii noastre ,dar si cetatenii care locuiesc in apropierea acestor locuri in care se arunca ambalajele din plastic si hartie pe spatiul verde.



Soluțiile identificate:

- Sa confectionam cosuri de gunoi din materiale reciclabile pentru colectare selectiva;

- Sa le prezentam parinrilor problema noastra;

- Avem in clasa elevi care au parinti priceputi, care lucreaza in constructii si ne pot ajuta, asa cum au facut o de fiecare data cand le am solicitat ajutorul;

- Sa invitam in cadrul unei sedinte diversi intreprinzatori locali pentru a le face cunoscuta problema noastra si poate asa reusim sa atragem si sponsorizari;

- Sa facem afise pe care sa le plasam in diferite spatii publice pemtru a sti cat mai multa lume despre dorinta noastra;

Cu diferite ocazii sa organizam un targ in care sa putem comercializa diverse produse confectionate de noi , iar banii stransi sa poata fi investiti pentru rezolvarea problemei


Activitățile realizate de elevi:

- Sa confectionam cosuri de gunoi din materiale reciclabile pentru colectare ;

Am ales ca aceasta solutie sa fie implementata deoarece a fost o reala placere sa construim aceste cosuri pentru gunoi in apropierea scolii noastre si sa ne mandrim cu munca noastra.



Obiectivele alese:

RECILAM, REUTILIZAM SI TRANSFORMAM IN OBIECTE FOLOSITOARE PENTRU NOI SI COMUNITATE

“DACA NOI CEI MICI PUTEM , CU SIGURANTA TOATA COMUNITATEA NE VA SUSTINE!


Procesul de implementare a activităților:

Noi am pornit a face planul cu ajutorul catorva intrebari:

- Cum facem?

- Cand vom face?

- Care ne vor fi partenerii?

- Cu ce resurse?

- Unde?

Pe tot parcursul acestei perioade am constatat cu bucurie implicarea elevilor mei si tot odata de creativitateade care ei au dat dovada.

Ma preocupa faptul ca ceea ce ne-am propus, realizarea cosurilor pentru gunoi , sa nu iasa asa cum noi ne am imaginat.


Deoarece nu dispunem de resurse materiale consistente pentru a cumpara aceste cosuri pentru gunoi , ne am gandit sa ne folosim de obiecte pe care parintii, bunicii sau chiar oamenii din comunitate nu le mai folosesc cum ar fi anvelopele uzate si paletii din lemn folositca suport pentru materialele de constructie.

Organizarea unui targ in care sa putem comercializa diverse produse confectionate de noi , iar banii stransi sa poata fi investiti pentru rezolvarea problemei.

Am inceput sa strangem materialele pentru a putea finaliza proiectul nostrum in Saptamana verde ( 24-28.04.2023).


Am realizat fluturasi prin care sa facem cunoscuta actiunea noastra.







Rezultatele proiectului:

Obiectivele proiectului au fost realizate. Rezultatele au fost pe masura asteptarilor , deoarece atunci cand vrei sa realizezi ceva cu adevarat folositor pentru comunitate si pentru cei din jur depui toate eforturile in vederea realizarii acestui lucru.

Noi nu am mai facut o iteratie a acestui proiect, dar ne vom stradui ca anul viitor sa realizam un proiect mult mai bine realizat decat acesta de debut.


Impactul proiectului:

Pe tot parcursul acestei perioade am constatat cu bucurie implicarea elevilor mei si tot odata de creativitatea de care ei au dat dovada.


Ma preocupa faptul ca ceea ce ne-am propus, realizarea cosurilor pentru gunoi , sa nu iasa asa cum noi ne am imaginat.


Parintii au raspun pozitiv propunerilor noastre. Acestia ne vor ajuta sa construm cosurile pentru gunoi.


Comunitatea locala ne va sprijini in momentul in care le vom monta.

Localitatea noastra devine o localitate curate , oamenii mult mai responsabili deoarece se vor gandi la munca depusa de cei mici.


Beneficiarii proiectului:

De actiunea nostra au beneficiat aproximativ 25 persoane din comunitate cat si elevii scolii noastre.


Feedback:

Localnicii au fost incantati de initiativa copiilor , deoarece acestia vor fi micii intreprinzatori de maine.


Daca de mici invatam sa folosm si sa reutilizam ceea ce avem la indemana mai tarziu vom invata sa protejam planeta si sa nu risipim fara folos resursele de care dispunem.


Dificultăți întâlnite:

Nu m am confruntat cu greutati deoarece am avut parinti si elevi responsabili, sarguinciosi si dornici sa realizeze ceva folositor pentru comunitate.

Durata de implementare a proiectului:

Implementarea solutiei nu a adurat foarte mult. Noi am reusit sa realizam acest mic proiect in cadrul celor doua saptamani – SAPTAMANA ALTFEL si SAPTAMANA VERDE .


Promovarea proiectului:

Pentru a promova proiectul nostru am realizat fluturasi pe care i am distribuit in comunitate. Am vorbit cu parintii in cadrul sedintelor cu parintii organizate in cadrul scolii, dar si cu autoritatile locale.

Toata lumea a fost impresionata de initiativa elevilor.


Pe toata perioada de implementare a proiectului am vorbit cu aproximativ 50 persoane din comunitatea noastra pentru a conoaste cat mai multe persoane de ceea ce sunt capabili sa faca niste copii inimosi si harnici


Susținerea impactului:

Pe viitor vom organizatarguri si expozitii cu vanzare de obiecte pentru a putea sa ne achizitionam materialele necesare sustinerii proiectului in viitor.







Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page