top of page

Super-Furnicuțele ecologiste, Grădinița cu P.P. nr. 15 Sibiu

În cadrul acestui proiect, preșcolarii din grupa mică au desfășurat activități prin care s-a urmărit conștientizarea problemelor de natură ecologică, în special poluarea, cu efectele pe care aceasta le are asupra naturii și viețuitoarelor. Încercând să sensibilizeze pe cei din jur și să atragă atenția asupra modalităților prin care putem preveni poluarea și reduce efectele acesteia asupra viețuitoarelor, venindu-le în ajutor, copiii au organizat și prezentat celorlalte grupe și părinților o micro-grădină cu plante pe care le-au îngrijit (inclusiv o mascotă „Părosul-Ierbosul” pe care au luat-o acasă și au udat-o pentru a-i crește păr), au făcut experimente prin care au înțeles circuitul apei în natură și necesitatea de a păstra apele curate, iar ca finalitate și-au propus realizarea și amplasarea în zona verde a grădiniței a unor căsuțe pentru păsări și insecte, cu hrană pentru acestea, prin care să vină în ajutorul lor.


Proiect facilitat de Buzilă Cornelia Anca.


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:



Provocările identificate:

- gunoaie aruncate

- mizerie lăsată de căței

- păsărele multe care caută mâncare

- lipsa spațiilor verzi

- oameni fără adăpost pe stradă



Provocările alese:

Preșcolarii din grupa mijlocie au ales să construiască niște căsuțe pentru păsărele, să planteze semințe și să amenajeze o micro-grădină prin care să atragă atenția adulților asupra importanței protejării mediului înconjurător, a spațiilor verzi, a vietăților.

Persoanele afectate de problemă:

Lipsa spațiilor verzi și poluarea afectează atât viețuitoarele, cât și toți oamenii, dar în special copiii.

Soluțiile identificate:

- facem curățenie

- reciclăm

- îi îndrumăm și pe ceilalți să recicleze

- plantăm flori, alte plante, copaci, iarbă și le îngrijim

- nu aruncăm gunoiul pe jos

- construim căsuțe pentru păsărele

- hrănim păsărelele




Activitățile realizate de elevi:

- Copiii au considerat că își pot aduce contribuția prin realizarea unor căsuțe pentru păsărele, respectiv a unor hoteluri pentru insecte , prin care să atragă atenția asupra importanței pe care o au toate vietățile în menținerea unui mediu propice.


Obiectivele alese:

- ajutarea păsărelelor prin amplasarea unor căsuțe și hrană pentru păsări

- realizarea unei micro-grădini ecologice



Procesul de implementare a activităților:

Sensibilizarea preșcolarilor s-a realizat pe mai multe căi: copiii au urmărit povestiri despre insecte și păsări, mediul lor de viață, importanța acestora pentru mediul înconjurător („Colecționarul de insecte”, „Omida mâncăcioasă”, „Greierele și furnica”). Am desfășurat experimente prin care au observat circuitul apei în natură, au înțeles cât de importantă este apa și păstrarea curată a apelor. Apoi am procedat la realizarea unei mici grădini interioare prin plantarea de semințe și îngrijirea plantelor care au răsărit, cu înțelegerea factorilor necesari dezvoltării acestora și urmărirea etapelor de dezvoltare. În paralel, copiii au creat o mascotă, Părosul-Ierbosul, cu semințe de gazon, pe care au luat-o acasă și au îngrijit-o în familie, udând-o zilnic.

Etapa finală a fost realizarea căsuțelor pentru păsărele, decorarea acestora și amplasarea lor în curtea grădiniței, împreună cu hrană pentru păsărele.




Rezultatele proiectului:

Obiectivele au fost realizate, copiii se declară mulțumiți de rezultate, sunt încântați că și-au putut aduce contribuția prin sensibilizarea adulților cu privire la problema poluării și prin ajutarea păsărelelor.






Impactul proiectului:

Pentru că a fost un prim proiect colaborativ care a implicat întreaga grupă și a pornit de la ideile preșcolarilor, principalul rezultat este colaborarea și implicarea tuturor preșcolarilor în îndeplinirea unui scop comun. Impactul proiectului este acela de a fi atras atenția asupra necesității de a păstra un mediu curat, de a avea cât mai multe spații verzi și o alimentație sănătoasă pentru un stil de viață sănătos, respectând și ajutând, în același timp, și celelalte vietăți care își au rolul lor în mediul înconjurător.


Beneficiarii proiectului:

Scopul final al preșcolarilor a fost acela de a ajuta păsărelele, dar au participat și părinții prin informațiile primite de la copii, precum și alte persoane care au văzut și au auzit despre acțiunile noastre.




Feedback:

„Ne bucurăm că ai noștri copii își dezvoltă empatia!”


„Am ajuns să ne învețe copiii de 5 ani ce și cum să reciclăm! Bravo lor, altă generație!”


Dificultăți întâlnite:

Nerăbdarea copiilor, dorința de a face totul „AZI!”

Probleme cauzate de absențele preșcolarilor de la activități, cu regulile stricte ale pandemiei, și necesitatea reluării unor activități pentru cei care au lipsit.


Durata de implementare:

Plantarea și îngrijirea micro-grădinii ecologice a durat 4-5 săptămâni; realizarea și amplasarea căsuțelor pentru păsări și insecte o săptămână.


Promovarea proiectului:

Am transmis poze cu etapele de desfășurare, am explicat copiilor de la alte grupe ce facem și de ce și i-am invitat să ni se alăture


Cu părinții și alți membri ai familiei, cu colegii, aproximativ 100 persoane


Susținerea impactului:

Preșcolarii au decis că vor continua și la anul această activitate, iar pentru anul viitor și-au propus amenajarea unei grădini în aer liber în curtea grădiniței.



Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page