top of page

„Sănătatea din inima Chiojdului”, Școala Gimnazială „Constantin Giurescu”, Chiojdu, Buzău

Prin intermediul acestui proiect ne-am propus să nu uităm că există o alternativă la sănătate prin intermediul naturii. În ziua de astăzi tot mai mulți dintre noi ne lăsăm păcăliți de ceaiurile nesănătoase din comerț, cu diferite arome, corectori de aciditate și conservanți. Am uitat faptul că străbunicii noști ne pregăteau ceaiuri din plante uscate pentru a ne întări imunitatea, pentru a ne trata de diferite afecțiuni sau pentru a ne aromatiza micul dejun. Așadar, ne-am propus să identificăm plantele medicinale cu ajutorul atlasului botanic, să cunoaștem care sunt părțile utile ale plantelor și perioadele de recoltare. De asemenea, am aflat principalele indicații terapeutice ale celor mai cunoscute plante utile omului.


Să nu uităm că plantele ne ajută să adoptăm un stil de viață sănătos și pot fi la îndemâna tuturor. În acest mod ne putem trata ieftin și fără efecte adverse.


Prezentarea proiectului poate fi văzută aici https://sway.office.com/kQG4BYoNCb5KFewu?ref=Link


Proiect facilitat de Onica Elena Mihaela și Râznic Marian


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările alese:

- Consumăm ceaiuri din comerț, multe dintre ele nesănătoase, cu „arome” și corectori de aciditate sau cu plante crescute cu îngrășăminte chimice, pe terenuri agricole erbicidate.

- Ne tratăm scump și, uneori, ineficient.

Apelăm la medicamente, chiar dacă simptomele unei afecțiuni sunt la început și ne putem folosi de principiile active ale plantelor medicinale ce apar spontan în natură.



Persoanele afectate de problemă:

Toate persoanele au de suferit din cauza ceaiurilor de pe piață: ceaiurile care au pe etichetă simbolul „eco” sunt foarte scumpe și mulți nu și le pot permite , iar cele ieftine sunt un adevărat pericol pentru sănătate.



Soluțiile identificate:

- Identificarea plantelor medicinale din zona Chiojdului pe baza unui atlas botanic;

- Realizarea unei colecții de plante/unui ierbar cu plante medicinale;

- Administrarea unei pagini web cu informații despre plantele medicinale: poze, descriere, principii active, indicații terapeutice;

- Realizarea unor desene care să le fixeze, vizual, caracteristicile plantelor medicinale;

- Prezentări ppt, mese rotunde, dezbateri despre utilitatea plantelor medicinale în viața omului;

Pliante, flyere, broșuri cu plante medicinale de la noi.



Activitățile realizate de elevi:

Am încercat să atingem toate soluțiile identificate de elevi deoarece am considerat că toate au un rol esențial pentru atingerea obiectivelor proiectului..


Obiectivele alese:

O1: Analiza impactului folosirii plantelor asupra sănătății omului;

O2: Formarea deprinderilor de viață sănătoasă, naturistă folosind instrumente și procedee adecvate ( tehnici de recoltare, uscare și păstrare a plantelor medicinale, utilizarea calendarului de recoltare a plantelor medicinale pentru recoltare la momentul propice, identificarea principalelor moduri de utilizare a plantelor medicinale);

O3: Descrierea anumitor efecte terapeutice ale celor mai cunoscute plante medicinale.


Procesul de implementare a activităților:

- Identificarea plantelor medicinale din zona Chiojdului s-a realizat pe baza unui determinator de plante și a unui atlas botanic;

- Ierbar cu plante medicinale a fost întocmit prin implicarea tuturor elevilor;

- Administrarea unei pagini web cu informații despre plantele medicinale: poze au fost realizate de elevii clasei a VI-a, iar descrierea, principiile active și indicațiile terapeutice au fost căutate de profesor;

- Realizarea desenelor care au ajutat la fixarea vizuală a caracteristicilor plantelor medicinale;

- Prezentări ppt, mese rotunde, dezbateri despre utilitatea plantelor medicinale în viața omului au fost inițiate de profesori

- Pliantele , flyerele și broșurile cu plante medicinale de la noi au fost făcute de elevi la orele de educație plastică.



Rezultatele proiectului:

Toate obiectivele au fost atinse, însă consider că nu suficient, de aceea ne propunem să continuam activitățile anul viitor.




Impac

tul proiectului:

Ne mândrim cu faptul că noi, cei implicați în proiect, am început să acordăm o atenție deosebită plantelor medicinale, să consumăm ceaiuri făcute de noi, după ce am recoltat și urcat plantele care au fost la îndemâna noastră (și nu au fost puține!).


Beneficiarii proiectului:

De soluția noastră au beneficiat familiile elevilor implicate în proiect si nu numai: elevii si-au învățat și rudele, și vecinii să utilizeze plantele medicinale.




Feedback:

B. A. M. – Am folosit rozmarinul pentru a dobândi starea de bine, fiind benefic în cazul efortului intelectual și fizic prelungit.

O. E. – Nu am crezut că voi scăpa de amigdalite făcând gargară cu ceai de mușețel. Eram hotărâtă se merg la farmacie pentru că nu puteam respira în somn, însă era noapte și nicio farmacie nu era deschisă. Aveam doar niște plicuri cu mușețel uscat pe care nu am ezitat să le folosesc. A doua zi nu a mai fost nevoie să merg la farmacie.



Dificultăți întâlnite:

Ne-am fi dorit să avem mai mult timp la dispozitie pentru realizarea sarcinilor, însă am rezolvat prin „temele de casă” pentru ca proiectul să poată ajunge într-un stadiu corespunzător cu ceea ce ne-am propus.

Durata de implementare a proiectului:

Am lucrat câte 3-4 ore pe săptămână pe toată perioada proiectului (23 aprilie-23 iunie).



Promovarea proiectului:

Afișe, pliante, discuții elev-elev în pauze.


Toți elevii din scoală cunosc proiectul nostru și doresc ca anul viitor să ni se alăture.


Susținerea impactului:

Pe viitor ne dorim să extindem proiectul nostru astfel încât nu doar să beneficiem de darul primit de la natură prin aceste plante medicinale, ci și să învățăm să le ocrotim.



Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page