top of page

Împreună pentru pauze comice, Școala Gimnazială Constantin Brâncuși, Medgidia, Constanța

Plecând de la șicanările frecvente, glumele și poreclele pe seama colegilordin clasa lor, elevii clasei a V-a A au propus soluționarea acestora într-un mod pașnic și amuzant. Au venit cu ideea de a se transpune în actori și de a compune o scenetă în care momentele

neplăcute din pauze să fie rezolvate cu zâmbetul pe buze


Proiect facilitat de Ilie Claudia și Sandu Elena


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

  • În școală: bullying, discriminare, aruncarea gunoaielor în curtea școlii și împrejurimi;

  • În comunitate: poluare, dezinteres, lipsa intenției de reciclare;

  • În viața de zi cu zi: abandonul școlar, divorțul părinților, limbajul vulgar al copiilor, pierderea timpului pe internet/ rețele de socializare.


Provocările alese:

  • Au ales să elimine fenomenul bullyingului, acele comportamente variate care umilesc și exclud prin natura lor, sunt repetate sau fac parte dintr-un tipar care se manifestă pentru o perioadă de timp

Soluțiile identificate:

  • Excluderea elevilor-problemă din activitățile clasei;

  • Sport cu elevii supraponderali;

  • Ore suplimentare cu elevii cu performanțe școlare scăzute;

  • Scenete/ jocuri de rol.



Activitățile realizate de elevi:

Sceneta/ jocul de rol care au un rol fundamental în dezvoltarea personalității unui elev, deoarece stimulează imaginația și creativitatea, dezvoltă abilitățile de gândire, de învățare și de rezolvare a problemelor.


Procesul de implementare a activităților:

Copiii s-au organizat în echipe, au investigat și au descoperit posibilii colegi care tachinează și se distrează pe seama altor colegi și i-au supus unei provocări. Au identificat situațiile de risc și au încercat să le combată implicându-i în proiect, să găsească niste metode prin care să se amuze, în același timp, să combată efectele bullyingului.



Rezultatele proiectului:

Fiecare echipă a creat scenete în care au ilustrat diferite situații conflictuale și soluții de combatere a acestora, oferind exemple de bună practică, modele comportamnetale pentru pauze distractive, prin colaborare și încurajarea sentimentului de prietenie.



Beneficiarii proiectului:

Elevii din școala noastră (400 elevi).


Feedback:

Toți beneficiarii au afirmat că soluția este inovatoare pentru reducerea fenomenului de bullying, sceneta este educativă și amuzantă.



Dificultăți întâlnite:

Piedici din partea unor elevi care nu au dorit să colaboreze, cărora li s-a părut o pierdere de timp, însă au fost convinși, în final, prin puterea exemplului, să ia si ei parte la activități.


Durata de implementare a proiectului:

Octombrie - Decembrie 2023


Promovarea proiectului:

Au cerut sfaturi, păreri de la elevii mai mari, au implicat și părinții pentru a rezolva anumite situații, pentru a completa cu replici inteligente și amuzante.


Susținerea impactului:

Implicarea tuturor claselor din școală și ilustrarea impactului pe care scenetele-model le-au avut pentru combaterea bullyingului.



Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page