top of page

Grădina visurilor noastre! Liceul Tehnologic „Vasile Sav” – Școala Gimnazială „CAROL I”, Roman, Jud.



Copii au sesizat o problemă majoră: grădina școlii era negijată, neîngrijită și părăsită. Clasa noastră este foarte frumoasă datorită muncii noastre și am considerat că putem face o schimbare și în grădina școlii. Ne-am organizat și am preluat sarcini după puterile și priceperea noastră. Pentru lucrările mai grele am cerut ajutor de la cei din jur și l-am primit!

Am avut idei nebunatice, dar doamna ne-a încurajat să fim curajoși și inediți. Am ales ideile pe care puteam să le transformăm în realitate. Am făcut o listă de materiale și am fixat un plan de lucru. Am încercat să fim loiali acestui plan, dar l-am decalat cu o zi din cauza ploii. Această zi a născut idei noi pe care le-am realizat în clasă.

Am transformat în 7 zile un loc neinteresant, ignorat și nevalorificat într-o oază de verdeață, un spațiu atractiv care incită la joacă, lectură și creație.În final gardul ruginit a fost trasformat într-un suport pentru creațiile plastice ale copiilor din clasa noastră și a celor de la grădiniță; în mijlocul grădinii, pe iarba curată, printre rondurile de flori, am organizat o expoziție de carte, un joc cu copii mai mici, și un loc de lectură în mijlocul naturii; buturuga uriașă abandonată în grădina școlii a devenit un punct de atracție pentru cei ce sunt pasionați de astronomie, cercetare și explorarea Universului. Da!

Am transformat buturuga în rachetă spațială, am realizat Sitemul Solar și am dat lecții colegilor mai mari despre planete, Soare, Lună și stele.La CERCUL DE POVESTE ne-am împărtășit trăirile, simțirile și părerile noastre despre ceea ce am trăit și am relizat în cele 7 zile.Experiența ne-a schimbat și pe noi. Acum știm că putem, doar să vrem!

Poveste de schimbare realizată sub îndrumarea:

Prof. înv. primar ȘTEFĂNICĂ LILIANA, învățătoare clasei pregătitoare „Piticii voinicii” – echipa principală - Prof. înv. preșc. AMĂZĂROAIE LĂCRĂMIOARA, consilier educativ, educatoare la grupa mijlocie „Grupa Iepurașilor” - Prof. lb. engleza CROITORU MAGDA IULIANA - colaborator

Enumeră problemele identificate de elevi:

1. Parcul de joacă din incinta școlii (stricat, uzat, periculos pentru copii)

2. Gardul și porțile exterioare ale școlii (ruginit, rupt, urât)

3. Gardul aleei de acces în școală (murdar, nevopsit)

4. Grădina din fața școlii (iarba cu ambalaje și ramuri uscate de la plopii ce au fost tăiați, rondurile de flori cu buruieni)

5. O buturugă uriașă ce nu a putut fi mutată (trunchiul căzut al unui plop foarte bătrân)

6. Pereții școlii scorojiți și murdari

7. Străzi din cartierul nostru neasfaltate

8. Case neîngrijite sau părăsite

9. Câini vagabonzi periculoși pe stradă și în curtea școlii

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

Grădina școlii e un dar pe care îl avem și nu ne putem bucura de el. Aspectul ei e dezolant și ne face triști. Am considerat că e un început bun pentru a schimba ceva. Celelalte probleme ne depășeau:

- la parcul de joacă doar cei ce l-au montat (primăria) aveau voie să intervină pentru lucrări de întreținere, dar după ce ne-am interesat dacă putem interveni noi, au venit și l-au reparat.- gardul și pereții exteriori ai școlii vor fi reparate după ce proiectul direcțiunii va fi aprobat de primăria locală (sperăm cât de curând)- strada, casele și câinii părăsiți sunt probleme grele pentru noi. În grădina școlii erau mai multe lucruri de făcut: gărduțul de vopsit, rondurile de flori și iarba de curățat, buturuga ...

Am cerut ajutor, am primit promisiuni și am hotărât: EU POT, ÎMPREUNĂ PUTEM!

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

Copiii din școală, peste 200, părinții și toți cei ce vin sau doar trec pe stradă, adică întreaga comunitate și persoanele străine ce aruncă doar o privire din mașină atunci când terc pe DJ.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

A fost o furtună de idei:

-să înlocuim gardul cu un curcubeu

-să chemăm Crăiasa Florilor să ne arate cum i-ar place să fie grădina

-să vină un supererou să ridice buturuga uriașă

-să construim un loc (foișor) unde să putem citi, picta, admira natura-să facem orele în grădină, - să ducem mese și scaune și să adunăm toate cărțile noastre de citit și de colorat, să face ca o bibliotecă la care să vină și alți copii, de la grădiniță sau de la școală

-să facem un suport, ca cel din clasă, unde să ne expunem lucrările de pictură și abilități pracice, ca să le vadă mai mulți oameni, să vadă ce talentați suntem

-să transformăm buturuga într-o rachetă cu care să plecăm în Cosmos

- să cunoaștem mai bine sistemul nostru solar, poate descoperim a 10-a planetă

-să facem din grădina noastră un loc de vis

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

A trebuit să fim realiști și să încercăm să facem din acest loc insalubru GRĂDINA VISURILOR NOASTRE:

-să spălăm și să vopsim gărduțul cu culorile curcubeului

-să facem o expoziție cu lucrările de pictură pe care le avem expuse în clasă

-să curățim iarba de crengi, gunoaie și ambalaje