Se poate! Școala Gimnazială nr. 1 Vlădești
Au fost odată trei elevi care au participat la un proiect european Erasmus+ Euromosaica. Primul din viața lor, poate nu ultimul. Erau în clasa aVIIa A, la o scoală de la țară, iar anuntul de selectie pentru prima echipă de elevi care va participa la o activitate in Italia a fost ca un vis.
Au indraznit si visul a devenit realitate. Impactul: vrem si noi o infrasctuctură scolară ca a lor. Cum? Si au povestit ce au văzut, au făcut filmulete, au prezentat activități și săli de clasă din Italia. Rezultatul: Colegii lor din clasă, adică 19 copii curajoși au început lupta ideilor și a posibilităților de realizare a acestora.
Câstigătoare in lupta ideilor este o echipă de trei elevi, care a propus achiziționarea unei table magnetice prin strângerea de deșeuri și participarea la Olimpiada deșeurilor, concurs organizat de o firmă care recuperează DEE.
Poveste de schimbare realizata sub indrumarea doamnei Ivan Mihaela
Enumeră problemele identificate de elevi:
- Scoala noastră nu dispune de o infrastructură moderna, chiar daca sunt câteva realizări importante pentru elevi, comunitate, părinți. În clasa noastră lipsesc anumite obiecte care ne-ar face viața de elev mai ușoară și mai plăcută. Avem un laptop, donat de doamna dirigintă, dar ne-ar trebui un retroproiector, o tablă magnetică, deși ne-am dori una inteligentă, ne trebuie un flipchart, etc. .)
Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.
-Achiziționarea unei table magnetice cu marker.
Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?
Elevii sunt deranjați de praful cretei albe sau colorate, praf pe care îl inhalează și care se depune peste tot. Apoi, in momentele in care este adus în clasă un retroproiector, trebuie un ecran alb. Nu doar pentru elevi sunt aceste probleme, ci și pentru profesori și pentru părinți.
Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.
Strângem bani și o cumpărăm.
Apelăm la școală să o achiziționeze
Apelăm la consiliul local.
Strângem deșeuri electrice și electronice.
Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?
Făcând inventarul acestor probleme, elevii au decis că putem să participăm la Olimpiada deșeurilor, concurs organizat de o firmă colectoare DEE, și poate reușim să aducem in clasă o tablă magnetică, de mărime mare, să facem primul pas în realizarea infrastructurii clasei.
Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor
-Hotărârea a fost luată, așa că timp de o lună de zile – luna Mai 2018 – elevii, diriginta, vecinii elevilor, doamna bibliotecară de la biblioteca comunală, dar și elevii clasei a III- a de la Scoala Primară Centru au adus în sala de clasă deșeuri electrice și electronice: televizoare, dvd – uri, mașini de călcat, becuri, baterii, telefoane, tablete, aspiratoare, fire eletrice, etc .
Cei care au participat ca voluntari în acest proiect au afalt în momentul în care i-au văzut pe copii aducând la școală aceste obiecte: de ce le aduceți, pentru ce, când, cum.Elevii clasei a III a au hotărât să participe, deoarece vor fi următorii elevi care vor veni în această sală de clasă.
Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?
-Impactul a fost important: viitorii aelevi ai aceste săli de clasă au fost interesati de proiectul nostru, comunitatea locală, reprezentată de foști părinți, darși de actuali părinți au participat alături de noi.
Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?
20 - 50 persoane
Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.
-”Chiar dacă vom benefica doar un an de acest obiect, important este că am reușit să schimbăm ceva ”
”Sper ca cei care vor veni după noi să facă mai mult decât noi”
”Împreună putem să schimbăm ceva”
”În sfârșit, așa cum mi-am dorit din clasa a V – a”
Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?
-Unde depozităm obiectele, dacă dispar, dacă nu vom reuși să strângem kilogramele necesare pentru participare la Olimpiada Deșeurilor și pentru a primi tabla.
Cât timp a durat să implementați soluția?
15 -30 de zile
Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?
-Am discutat cu persoanele care ne-ar fi putut ajuta:
bibliotecarea din comună, primarul, vecinii școlii, părinții.
Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?
20-50 persoane
Pe scurt cum vă propuneți să susțineți proiectului pe viitor.
-Primul pas fiind făcut, asteptăm rezultatele de la Olimpiada deșeurilor din acest an, iar anul următor vom participa din timp la acest concurs, implicând mai multi elevi din scoalaă. In saptamana 4.06 – 8.06 asteptam să fie ridicate deseurile si vom primi tabla magnetica pe care ne-am dorit-o.