Eu Pot Zâmbi!, Școala Gimnazială ,,Mihail Kogalniceanu” Dorohoi, Botoșani


Proiectul ,,EU POT ZÂMBI!” a fost implementat la nivel local prin desfășurarea unor activități în parteneriat menite a valorifica educația emoțională, educația prin mișcare și cea interculturală. Întreaga activitate a avut loc la Școala Gimnazială Nr. 4 Hudești, prin amabilitatea doamnei director profesor Apătăchioae Mirela, a cadrelor didactice și a preotului. Elevii clasei a VI-a B de la Școala Gimnazială ,,Mihail Kogălniceanu”, Dorohoi, coordonați de către profesor Antonescu Cătălina și doamna director prof. Luca Otilia Stela au fost întâmpinați cu căldură și zâmbete de către gazdele mici și mari.

În organizarea acestui eveniment s-a pornit de la premisa că cel mai frumos cadou pe care adulții îl pot oferi copiilor, în această simbolică zi de 1 Iunie, este să îi ajute să-și facă noi prieteni. Observându-i zi de zi, reușim să înțelegem că, în afară de jocuri și de jucării, copiii își iubesc semenii, se simt încrezători când cunosc oameni noi și când își pot împărtăși visele, gîndurile, emoțiile.

Considerând că este necesar să se dezvolte şi să se valorizeze potenţialul creator al elevilor, să le fie stimulate aptitudinile, nu numai prin activităţile de la clasă, ci şi prin participarea lor la un concurs de creaţie emoțională, de comunicare, cadrele didactice coordonatoare din cele două școli au reușit să creeze o frumoasă poveste de prietenie între elevii prezenți la activitate


Enumeră problemele identificate de elevi:

- la nivelul școlii: atitudinea profesorilor (fără țipete, fără violență verbală sau fizică); discriminarea elevilor; profesorii să încerce să descopere latura creativă a elevilor; să stimuleze elevii prin joacă în procesul de învățare; să respecte elevii; adaptarea la nevoile și cerințele elevilor; notarea să fie făcută în funcție de cunoștințele elevilor și nu după alte criterii subiective.

- la nivelul comunității: cei bogați să-i respecte pe cei săraci/pe nevoiași; ajutorul reciproc; respectul față de bătrâni; cultivarea independenței și a spiritului de învingător; promisiuni făcute de autorități și neîndeplinite (o pistă pentru bicilete); lipsa unui centru educativ-creativ; animalele de pe străzi; condițiile din spital (secția pediatrie)

- la nivelul vieții de zi cu zi: toleranța, respectul, înțelegerea, compasiunea, comunicare, sinceritate în sentimente, iubirea, timpul oferit copiilor de către părinți

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

-Elevii au ales o problemă a comunității – condițiile din spital (secția de pediatrie). Dar, lovindu-ne de niște probleme de birocrație și de management intern, ne-am reorientat către o problemă a vieții de zi cu zi: comunicarea, toleranța, compasiunea, iubirea, empatia – valori umane. Mereu, în discuțiile cu elevii mei la orele de dirigneție și nu numai, aleg să pun accentul pe relația cu semenii noștri, încercând să îi fac să înțeleagă esența vieții pe pământ.

A comunica este imperios necesar, a empatiza cu ceilalți este medicament pentru sufletul nostru. De aceea, copiii s-au oprit și a doua oară (nevoiți fiind de împrejurări) tot asupra unei probleme care ține de priceperea lor în a lega prietenii și a aduce un zâmbet pe chipul celor mici și celor mari. Întâmplarea a făcut ca eu, profesor de limba română, să ajung în satul Baranca din Hudești (pentru o inspecție la clasă) și să cunosc niște oameni minunați. La întoarcere, le-am povestit elevilor mei despre acele ființe vesele și cu ochi voioși și asfel i-am făcut curioși să îi cunoască.

Ce persoane