top of page

O comuna curata, un aer curat, Școala Gimnazială Stoicănești


Proiectul O comuna curata, un aer curat, isi propune sa constientizeze tinerii de rolul pe care il au si il vor avea in viitor in cadrul comunitatii si, implicit la cladirea Europei actuale si viitoare, sa contribuie la dezvoltarea lor personala prin activitati de voluntariat desfasurate in domeniul protectiei mediului inconjurator.In timpul activitatilor din cadrul proiectului, tinerii isi inving mai usor sfiala si timiditatea, li se dezvolta inventivitatea, stapanirea de sine, gandirea, atentia, spiritul de observatie, se imbogateste limbajul, se dezvolta personalitatea, se educa vointa. Participantii la proiect vor constientiza importanta colectarii selective a deseurilor si a protejarii mediului inconjurator in dezvoltarea afectiva si intelectuala a fiecaruia dintre ei, precum si in formarea de trasaturi pozitive de caracter ca indrazneala, cinstea, spiritul colectiv.

Proiectul O comuna curata, un aer curat,le da tinerilor posibilitatea sa se implice in mod direct in desfasurarea activitatilor, ceea ce va contribui la dezvoltarea pe plan personal a membrilor, fapt ce duce la cresterea increderii in fortele proprii, la dobandirea unor experiente de comunicare cu partenerii, dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa.

Scopul proiectului O comuna curata, un aer curat,il constituie promovarea şi formarea atitudinii ecologice active şi responsabile faţă de mediu, urmarindu-se si dezvoltarea personalitatii in randul tinerilor. Scopurile noastre sunt: dezvoltarea de auto-independenta, munca în echipă, de conştientizare a valorilor europene în rândul voluntarilor implicaţi în proiect, care trebuie să fie utilizate într-un mediu non-formal. Colectarea selectiva a deseurilor, ecologizarea si mentinerea curata a mediului inconjurator, creativitatea, realizarea propriului stil pot fi foarte valoroase pentru comunitatea dezavantajata din Stoicanesti, Olt


Obiectivele proiectului sunt:

O.1: Informarea unui număr de 19 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, privind importanţa colectării selective a deşeurilor, pe perioada de derulare a activităţilor proiectului;

O.2: Creşterea gradului de implicare a unui număr de 19 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, în activităţi de colectarea selectivă a deşeurilor, pe perioada de derulare a activităţilor proiectului;

O.3: Dezvoltarea creativităţii şi a spiritului antreprenorial unui număr de 19 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, pe perioada de derulare a activităţilor proiectului;

Vor avea loc: activitati de informare, activitati de promovare, ateliere de lucru, activitati de planificare, evaluare şi diseminare. Participanţii vor fi implicaţi în luarea deciziilor, in proiectarea, organizarea, monitorizarea dar şi in sesiuni periodice de evaluare.

Poveste de schimbare realizata sub indrumarea doamnei Roșu Marinela.

Enumeră problemele identificate de elevi:

- Echipa de proiect a constatat ca un procent major din cei intervievati nu cunosc lucruri elementare despre colectarea selectiva. Lipsa educaţiei ecologice din şcoală, apatia civică şi lipsa competenţelor democratice conduc la degradarea mediului prin lipsa de interes pentru binele comun. Oamenilor le pasă prea puţin de economisirea resurselor sau de colectarea şi reciclarea deşeurilor şi nu sunt conştienţi de importanţa acestora. Tinerii trebuie să înţeleagă că îi priveşte personal această problemă şi să înceapă să îşi asume responsabilitatea pentru ea.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

-Oamenilor le pasă prea puţin de economisirea resurselor sau de colectarea şi reciclarea deşeurilor şi nu sunt conştienţi de importanţa acestora.

-Lipsa educaţiei ecologice din şcoală a dus la degradarea mediului prin lipsa de interes pentru binele comun.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

Aceasta problema afecteaza intreaga comunitate, indiferent de varsta. Prezenta deseurilor de orice tip, pe tot cuprinsul localitatii, fara stabilirea unei zone fixe, face ca aerul din localitate sa fie greu de respirat.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

Colectarea selectiva

Reciclarea deseurilor

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

Colectarea selectiva a fost solutia agreata de participantii la proiect deoarece, fiind in mediul rural, partea financiara este deficitara.

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Colectarea selectivă a presupus împărțirea deșeurile pe categorii, ca mai apoi acestea să fie aruncate în pubelele speciale, amenajate și inscripționate pentru diversele categorii.

Dar, neavand pubele speciale, am apelat la saci menajeri ce au avut aceeasi culoare ca si pubelele. Astfel, deșeurile din HÂRTIE și CARTON au fost depozitate în containerele ALBASTRE, cele din PLASTIC și METAL trebuiau depozitate în containerele GALBENE, iar cele din STICLĂ trebuiau depozitate în containerul VERDE, pentru a fi ulterior transportate la centrele de reciclare unde vor fi eficient valorificate.

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

-Dezvoltare personala a voluntarilor implicati

- Constientizarea realizarii unui spatiu optim traiului

Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

20 - 50de persoane

Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.

,” mă simt mai europeană, am colectat pentru prima dată în viața mea selectiv” ,

” la început mi s-a părut dificil să învăț pe cineva mai tanar un lucru despre care nu știam mai nimic”

”am aflat că un gest mic din partea noastră reprezintă un câștig foarte mare pentru natură”

Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

-Lipsa increderii in tineret

-Lipsuri financiare

- Lipsa unei perspective de viitor

-Echipa ce a facut parte din proiect a gestionat foarte bine situatiile aparute, demonstrand faptul ca tineretea este un atuu atunci cand vrei sa ai un viitor curat.

Cât timp a durat să implementați soluția?

15- 30 de zile

Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?

- Proiectul a fost promovat atat la nivelul unitatii scolare,cat si la nivel de comunitate prin realizarea de pliante, informari in cadrul sedintelor cu parintii.

Despre proiect s-a vorbit cu directorul unitatii scolare, cadrele didactice ale aceleiasi scoli, consiliul local. Implicare majora a fost din partea unitatii scolare, consiliul local considerand ca un astfel de proiect necesita mult prea multe aspecte financiare ce nu pot fi acoperite, dar ca in viitor se va realiza, fiind un obiectiv al conducerii.

Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?

- 10-20 de persoane

Pe scurt cum vă propuneți să susțineți proiectului pe viitor.

- Persoanele implicate in proiect sustin ca in continuare vor merge pe acelasi tip de colectare, deoarece au observat ca este mult mai avantajos acest aspect. Hartia si pet-urile le-au putut da spre reciclare si, in acest fel, si-au recuperat o parte din suma cheltuita.


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page