top of page

Reading makes us wealthier, „I. Cîmpineanu” Secondary School Cîmpineanca, Vrancea



Our final project turned out to be very different than the one we started with. Initially 6 graders decided to solve the issue of parks being vandalized. They chose one of the parks near by and decided to clean it up. The students already started and the teacher found out later on that they were already out there cleaning up the park before the teacher even had the chance to go through all the stages of the process.


Am apreciat inițiativa lor și i-am încurajat să aibă răbdare să prezinte ideea lor mai întâi primăriei, care gestionează parcul. Plini de entuziasm, copiii au început să curețe parcul, căutau un adult să-i ajute cu tunsul ierbii și se gândeam să strângă donații materiale și financiare de la toți din comunitate, implicându-i astfel și convingându-i totodată să protejeze parcul.

Ei au considerat că oamenii nu vor mai vandaliza parcul dacă și ei au o contribuție la amenajarea lui. Ceea ce s-a întâmplat ulterior a pus punct inițiativei copiilor, primăria intervenind cu tunsul ierbii, preluând astfel responsabilitatea copiilor. Puțin nemulțumiți că li s-a „furat” ideea, i-a liniștit faptul că ei, mici omuleți în devenire, au deschis ochii autorităților, care le-a luat exemplu și s-au mobilizat să rezolve problema. Și acum să vă prezint planul B. Evident, după prima inițiativă, micuții nu au cedat și au trecut la rezolvarea altei probleme: lipsa unui spațiu special în școală pentru lectură. Echipa proiectului a prezentat ideea lor cu încântare și altor clase, care i-au susținut și au considerat-o o necesitate pt ei. Ei s-au gândit care este cel mai potrivit spațiu din școală pentru asta, cum ar putea să-l amenajeze, cum ar putea face funcțională pe termen lung ideea lor, apoi au pus planul pe hârtie și l-au prezentat dnei directoare. Doamna a fost deschisă la inițiativa copiilor și a pus la dispoziția lor vechea bibliotecă, nefuncțională, în care s-au depozitat diverse bunuri ale școlii. Câțiva desemnați din echipă au verificat spațiul, au filmat încăperea și au încărcat-o pe grupul de fb unde au stabilit următoarele detalii. Ei au identificat resursele existente deja în sală, rafturile cu cărți, care le sunt utile în etapa următoare, și nevoile pentru a fi o sală funcțională. Au petrecut o după-amiază amenajând spațiu, mutând lucrurile depozitate acolo, făcând curățenie, grupând cărțile pe categorii. Totul a ieșit foarte bine și erau gata de inaugurare. Au stabilit programul de lucru/deschidere a sălii de lectură – de luni până joi și orele, responsabilii cu funcționarea ei (câte 2 elevi din clasă/zi), au pregătit un regulament al sălii pe care l-au afișat pe perete și un anunț pe care l-au pus la intrarea elevilor prin care anunțau marele eveniment: inaugurarea sălii de lectură. La eveniment au venit copii din școală de la toate clasele, care au avut curiozitatea să afle despre ce e vorba. Sala funcționează datorită lor iar pauzele sunt așteptate cu nerăbdare pt a se întoarce la cărțile neterminate ce-i așteaptă în sala de lectură. Copiii sunt încântați de realizarea lor și au prins elan, încât planifică deja alte schimbări pe care vor să le producă.

Elevii și-au asumat responsabilitatea funcționării sălii de lectură pe perioadă nelimitată în timpul cursurilor școlare și au primit aprobare pentru acest lucru de la conducerea școlii.

Poveste de schimbare realizata sub indrumarea doamnei Alina Dragomir.

Enumeră problemele identificate de elevi:

- Vandalizarea parcurilor

- Câinii de pe străziCerșetorii/oamenii străzii

- Modificarea mesei primită în școală încât să conțină și fructe

- Deșeurile de pe străzi

- Reabilitarea terenului de fotbal

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

-Elevii au încercat inițial să rezolve problema stării proaste a parcurilor, pentru că și-au dorit locuri de joacă. Mai sus am explicat cum a decurs această problemă.Problema finală abordată de elevi a fost lipsa unui spațiu special amenajat pentru lectură în școală. Elevii au ales să abordeze această problemă pentru că și-au dorit o sală de lectură, au considerat că soluția este realizabilă iar impactul ei este unul pe termen lung.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

Elevii sunt cei mai afectați. Ei sunt deranjați de faptul că nu pot lectura la școală într-un spațiu organizat. Biblioteca nu este funcțională iar ei nu au cum să citească cărți, decât după posibilitățile financiare ale familiilor, în funcție de prioritățile părinților cu privire la investirea în educația lor.


Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

Să se grupeze acasă la ei și să citească

Să organizeze după ore un club de lectură

Să facă schimb de cărți între ei

Să facă un grup de lectură pe facebook

Să organizeze o strângere de donații cărți în școală

Să facă o sală de lectură în școală

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

Amenajarea unui spațiu pentru citit în școală - sală de lectură, este soluția aleasă de ei, deoarece oferă cel mai complex răspuns la problema lor, beneficiind de ea toți elevii din școală.


Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Copiii au identificat un posibil spațiu ce ar putea fi valorificat în acest sens în cadrul școlii, l-au analizat, și-au imaginat sala de lectură în el, au realizat o schiță a ideilor ei și au prezentat-o în școală. Toată lumea i-a susținut, de la colegii de la alte clase, la dna directoare și la doamnele de serviciu, care le-au pus cheile sălii la dispoziție mereu când au avut și au nevoie. Echipa proiectului s-a mobilizat și au amenajat spațiul încât să fie plăcut și să încapă mulți copii doritori să lectureze. Au făcut un regulament al sălii, au devenit responsabili și și-au asumat funcționarea sălii după un orar stabilit de ei, cu o zi de școală liberă (vineri). Au invitat colegii din școală la inaugurarea sălii și de atunci, conform orarului stabilit cel puțin, cei din echipă petrec pauzele lecturând în noua sală de lectură.

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

-Rezultatele sunt atât : responsabilizare echipei, creșterea încrederii copiilor în ei, realizarea sălii de lectură, învățarea abordării și soluționării problemelor existente, oferirea unui exemplu pentru alți copii din școală/ cât și : copiii vor să se implice să mai rezolve și alte probleme anul viitor școlar, funcționarea pe termen lung a sălii de lectură, îmbogățirea culturii generale prin lectură a tuturor copiilor din școală.

Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

50 -100 de persoane

Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.

Alexandra, clasa a 5-a: „A fost foarte frumos din partea lor.Şi sper sa facem și noi în clasa a 6-a.”

Giulia, clasa a 8-a: „Lectura e dovadă a inteligenței, a bogăției culturale, ceea ce dascălii

încearcă de ani de zile să en transmită. De aceea, afirm cu tărie că realizarea și inaugurarea sălii de lectură a școlii noastre este un adevărat succes.”.

Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

-Una dintre dificultăți a constat în găsirea unui spațiu în care să mutăm obiectele depozitate în locul ce urma să devină sală de lectură. Această problema s-a rezolvat cu ușurință. Neîncrederea de a da cheile elevilor pentru a gestiona programul sălii de lectură este o problemă cu care încă ne confruntăm, dar încercăm să-i supraveghem cât mai atent pe copii, încât să nu existe incidente.În general, nu au fost întâmpinate mari dificultăți, deoarece toată lumea din școală a susținut echipa proiectului.

Cât timp a durat să implementați soluția?

7 - 15 zile



Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?

- Promovarea a fost făcută în școală. Am vorbit cu profesorii, personalul auxiliar (doamnele de serviciu care ne ajută cu cheile de la sală), elevii de la alte clase, dna directoare. Toată lumea a fost încântată de inițiativă și au susținut echipa proiectului. Elevii de la clasa a 7-a s-au oferit să ajute și ei la supravegherea sălii de lectură. Toată lumea a fost receptivă și pozitivă.

Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?

- 20 -50 de persoane


Pe scurt cum vă propuneți să susțineți proiectului pe viitor.

- Pe viitor dorim să implicăm și alți elevi în supravegherea sălii de lectură și ne dorim să facem o strângere de donații – cărți de la elevi/profesori. Evident, sala de lectură va fi deschisă de acum înainte, conform orarului stabilit.



Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page