Reading makes us wealthier, „I. Cîmpineanu” Secondary School Cîmpineanca, VranceaOur final project turned out to be very different than the one we started with. Initially 6 graders decided to solve the issue of parks being vandalized. They chose one of the parks near by and decided to clean it up. The students already started and the teacher found out later on that they were already out there cleaning up the park before the teacher even had the chance to go through all the stages of the process.


Am apreciat inițiativa lor și i-am încurajat să aibă răbdare să prezinte ideea lor mai întâi primăriei, care gestionează parcul. Plini de entuziasm, copiii au început să curețe parcul, căutau un adult să-i ajute cu tunsul ierbii și se gândeam să strângă donații materiale și financiare de la toți din comunitate, implicându-i astfel și convingându-i totodată să protejeze parcul.

Ei au considerat că oamenii nu vor mai vandaliza parcul dacă și ei au o contribuție la amenajarea lui. Ceea ce s-a întâmplat ulterior a pus punct inițiativei copiilor, primăria intervenind cu tunsul ierbii, preluând astfel responsabilitatea copiilor. Puțin nemulțumiți că li s-a „furat” ideea, i-a liniștit faptul că ei, mici omuleți în devenire, au deschis ochii autorităților, care le-a luat exemplu și s-au mobilizat să rezolve problema. Și acum să vă prezint planul B. Evident, după prima inițiativă, micuții nu au cedat și au trecut la rezolvarea altei probleme: lipsa unui spațiu special în școală pentru lectură. Echipa proiectului a prezentat ideea lor cu încântare și altor clase, care i-au susținut și au considerat-o o necesitate pt ei. Ei s-au gândit care este cel mai potrivit spațiu din școală pentru asta, cum ar putea să-l amenajeze, cum ar putea face funcțională pe termen lung ideea lor, apoi au pus planul pe hârtie și l-au prezentat dnei directoare. Doamna a fost deschisă la inițiativa copiilor și a pus la dispoziția lor vechea bibliotecă, nefuncțională, în care s-au depozitat diverse bunuri ale școlii. Câțiva desemnați din echipă au verificat spațiul, au filmat încăperea și au încărcat-o pe grupul de fb unde au stabilit următoarele detalii. Ei au identificat resursele existente deja în sală, rafturile cu cărți, care le sunt utile în etapa următoare, și nevoile pentru a fi o sală funcțională. Au petrecut o după-amiază amenajând spațiu, mutând lucrurile depozitate acolo, făcând curățenie, grupând cărțile pe categorii. Totul a ieșit foarte bine și erau gata de inaugurare. Au stabilit programul de lucru/deschidere a sălii de lectură – de luni până joi și orele, responsabilii cu funcționarea ei (câte 2 elevi din clasă/zi), au pregătit un regulament al sălii pe care l-au afișat pe perete și un anunț pe care l-au pus la intrarea elevilor prin care anunțau marele eveniment: inaugurarea sălii de lectură. La eveniment au venit copii din școală de la toate clasele, care au avut curiozitatea să afle despre ce e vorba. Sala funcționează datorită lor iar pauzele sunt așteptate cu nerăbdare pt a se întoarce la cărțile neterminate ce-i așteaptă în sala de lectură. Copiii sunt încântați de realizarea lor și au prins elan, încât planifică deja alte schimbări pe care vor să le producă.

Elevii și-au asumat responsabilitatea funcționării sălii de lectură pe perioadă nelimitată în timpul cursurilor școlare și au primit aprobare pentru acest lucru de la conducerea școlii.

Poveste de schimbare realizata sub indrumarea doamnei Alina Dragomir.

Enumeră problemele identificate de elevi:

- Vandalizarea parcurilor

- Câinii de pe străziCerșetorii/oamenii străzii