top of page

Educație de calitate cu ajutorul reciclării DEE, Echipa DEE Școala Gimnazială Vlădești, Argeș

Proiectul din acest an este o continuare a celui din anul anterior,proiect cu care am demonstrat atunci că Se poate să modernizăm o sală de clasă fără a cheltui din bugetul școlii. Astfel că, anul acesta am hotărât să mărim componența echipei de proiect prin atragerea altor elevi în demersul nostru de a moderniza săli de clasă prin reciclarea, refolosirea deșeurilor electrice – DEE.

Astfel, pentru a aduce cărți și videoproiectoare în două săli de clasă – viitorul cabinet de limba engleză și o sală de clasă de la ciclul primar - am hotărât să continuăm strângerea de DEE-uri în cantitate foarte mare, urmând ca sumele pe care le vom primi să fie investite în aceste obiecte. Însă am avut nevoie și de ajutor: a comunității locale, al colegilor noștri, dar și al unui mentor. Am reușit în cele din urmă să adunăm o cantitate aproape dublă față de anul trecut, cca 1500 de DEE –uri – televizoare, becuri, mașini de călcat, fire electrice, baterii, baterii de mașină, etc.

Poveste de schimbare facilitată de Coordonator proiect Ivan Mihaela, Diță Ilenuța; Ilincescu Dorel; Stroe Dragoș; Mitrică Aurelia Ionela; Jugănaru Steluța – biblioteca comunală Vlădești și Mentor Clara Tănăsescu din partea companiei Autonom.


Anul trecut elevi au realizat proiectul:

Ce au decis elevii?

X Continue proiectul început

Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate

Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?

- Anul trecut am reușit să aducem două table magnetice albe în sala de clasă prin strângerea de DEE-uri

- Firma care ne-a sponsorizat dorește să continue colaborarea cu noi

- Școala dorește să modernizeze clasele, dar nu are bani

- Dacă reciclăm DEE-uri, facem o activitate de ecologizare în comunitatea noastră, astfel încât nu vom mai avea un mediu foarte poluat

- Reducem poluarea, salvăm mediul

- Pe malul râului care trece prin sat sunt aruncate o mulțime de deseuri electrice. Dacă arătăm comunității locale că prin reciclarea acestora obținem bunuri pentru școală – cărți și videoproiectoare – atunci locuitorii nu vor mai polua apele și vor aduce deșeurile la biblioteca comunală unde dorim să facem un centru de strângere.

- Dorim să modernizăm două săli de clasă prin aducerea a două video proiectoare și a unor materiale educaționale in limba engleză

Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?

În acest moment e mai ușor să continuăm acest proiect

Cum a fost prima interacțiune cu mentorul?

Prima interacțiune cu mentorul Clara Tănăsescu a fost plină de emoții, fiind prima acțiune de acest gen la care elevii mei au participat. Însă, odată gheața spartă, odată toate detaliile aflate despre mentor – nume, loc de muncă, de ce e mentor, ce-i place, etc , sesiunea a început. Imaginea copiilor despre mentor a fost pentru început diferita: unii asteptau ca acesta să le dea răspunsuri la frământările lor, alții așteptau ca acesta să le rezolve toate problemele, alții credeau că acea cantitate de deșeuri pe care trebuie să o strângem o va rezolva mentorul, alții au vrut doar să se convingă că ceea ce gândesc despre alegerile lor în viață este corect. Mentorul nostru a fost cel care le-a răspuns tuturor, cel care a lămurit toate așteptările copiilor, cel care a făcut ca mobilizarea în activitatea noastră să fie maximă.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

Poluarea mediuluiÎntreaga comună suferă de pe urma poluării de orice fel: gunoi aruncat pe oriunde, ape menajere deversate oricum, lipsa unei rețele de canalizare, lipsa mijloacelor moderne de predare-învățare în sălile de clasă. Ce legătură au găsit între acestea? Pentru că anul trecut am reușit să reducem efectele poluării mediului prin strângerea de DEE-uri și modernizarea unei săli de clasă, putem să continuăm

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă și de ce?

Toți locuitorii sunt afectați de aceste probleme. Lipsa unui mediu curat și propice învățării duce la lipsa unei viitoare generații educate

Enumerați două oportunități și două provocări identificate în urma înterviurilor și observațiilor realizate de elevi?

Oportunități:

1.Reciclare DEE-uri

2. Modernizare 2 săli de clasă

3. Educație de calitate

Provocări;

1. Strângerea a 3000 de kg de DEE-uri

2. Materiale educative în limba engleză pentru cabinetul de limba engleză

3. videoproiectoare pentru 2 săli de clasă

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

- Pentru achiziția mijloacelor didactice de care avem nevoie strângem bani

- Apelăm la consiliul local să le cumpere

- Atragem colegii din școală să strângă DEE-uri cu noi, pentru a avea cantitatea dorită

- Atragem comunitatea locală în acțiunea noastră

- Reciclăm toate DEE-urile pe școala noastră le are

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

- Atragem colegii din școală să strângă DEE-uri cu noi, pentru a avea cantitatea dorită

- Atragem comunitatea locală în acțiunea noastră

- Reciclăm toate DEE-urile pe școala noastră le are

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Implementarea proiectului a fost destul de ușor de realizat, in pauze echipa de proiect a stat de vorbă cu alți elevi și i-au convins despre necesitatea unei astfel de acțiuni. Prin comună și la biblioteca comunală au fost distribuiti fluturași despre acțiunea noastră, iar mentorul a avut cea mai importantă contribuție: a menținut încrederea echipei la cote maxime.

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

Proiectul nostru a reușit să curețe 1500 de kg de DEE-uri din comună, a reușit să curețe mediul înconjurător de o povară de 1500 de kg, dar a reușit să modernizeze un cabinet de limbă engleză cu materiale educative și asșteaptă cel puțin un video proiector pentru o sală de clasă. Pentru cele două videoproiectoare aveam nevoie de 3000 de kg, dar pentru o săptămână de strâns DEE-uri ne declarăm mulțumiți.

Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

mai mult de 100

Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.

”Sunt mândră că acești elevi fac parte din școala noastră!”Bibliotecar Jugănaru Steluța

” Schimbarea pe care ati adus-o în comunitate este exemplu cel mai bun pentru colegii voștri!”Î nvățător Ilincescu Dorel

Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

Neîncrederea oamenilor din sat în acțiunea noastră, neîncrederea unor profesori în ceea ce dorim să facem, lipsa de ajutor din partea unor persoane care ar fi putut să ne acorde cel mai mare ajutor.

Cât timp a durat să implementați soluția?

0-7 zile

Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?

-Am distribuit fluturași, am vorbit domnul viceprimar de la acea vreme, am vorbit cu colegii nostri dar și cu profesorii nostri.

Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?

mai mult de 100

Dacă o altă grupă de elevi ar vrea să preia acest proiect ar fi posibil? De ce ar avea nevoie? Ce sfaturi ați avea pentru ei?

Pentru că noi suntem clasa a VIII a este nevoie ca cineva să preia proiectul. Noi am lucrat în parteneriat cu elevii claei a IV a, deci aceștia stiu putin din munca noastră. Am incercat să atragem in acest an mai multi colegi, am reusit, deci sfatul nostru ar fi să creeze o echipă si mai mare, iar perioada de implementare să fie mai lunga.

Cum a fost experiența pentru elevi să aibe un mentor?

Pentru elevi a fost prima dată când s-a desfășurat o activitate cu mentor. Fiecare dintre ei fost ca un burete uscat, care spre finalul săptămânii a fost îmbibat cu noutăți, cu date, cu jocuri, cu discuții, cu gânduri, cu încredere în forțele proprii.

Ce schimbari ați observat la elevi în urma participării la acestă inițiativă?

A crescut încrederea în ceea ce pot face.

Ce v-ar plăcea să faceți pe viitor?

-Să continui proiectul, dar poate anul următor toată școala va fi alături de noi și de dorința noastră de avea un mediu curat, dar și o școală modernă

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page